Stripiti Fest u Sarajevu
77

Ervina Muftić pobjednica konkursa "Život koji živim"

Klix.ba
Helena Janečić
Helena Janečić
U četvrtak je u Centru za kulturu Sarajevo otvaranjem 5. izložbe bh. strip stvaralaštva otvoren 1. Stripiti Fest. Ispred Udruženja Drugi ugao Emir Pašanović i Filip Andronik objavili su imena pobjednika konkursa “Život koji živim”.

Danas u 17 sati u Art Kinu Kriterion će biti otvorena izložba hrvatske autorice Helene Janečić, dok će u 18:30 sati u Goethe Institutu biti održana tribina o njemačkom stripu danas uz učešće svjetski poznatog strip autora Reinharda Kleista. Kao dio pratećih sadržaja u 21 sat u Cafeu Gogo bit će izvedena stand-up komedija "'Ebemu život".

"Prvo mjesto je osvojila Ervina Muftić jer je, po mišljenju žirija, dostavila najoriginalniji i najzanimljiviji strip od svih poslatih", objasnio je Andronik, te objavio i da je drugo mjesto osvojio Haris Varajić, također iz Sarajeva.

"Haris je impresionirao svojim smislom za humor, kao i crtačkim umijećem", istakao je pri proglašenju pobjednika Andronik i objasnio da treće mjesto dijele dva autora zbog jednakog broja bodova od članova žirija.

"Fantastični strip koji je nacrtao Velid Agović, ujedno krasi i zvanični poster izložbe, te strip u kojem je na samo jednoj stranici sažeta cijela rijeka boli a nacrtao ga je Milivoj Kostić iz Donjeg Vodičeva (kod Novog Grada), dijele treće mjesto", objavio je Andronik.

Posebna nagrada Goethe Instituta za najbolji strip dodijeljena je Mirzi Latifoviću, koji je svojim stripom zaslužio besplatan kurs njemačkog jezika koji organizuje Goethe Institut.

Kino Meeting point će u subotu biti pravo mjesto susreta za ljubitelje stripa počev od promocije projekta Učenje njemačkog jezika uz knjigu "Versprochen/Obećano" i Agarthi Comics, prve bh. izdavačke kuće koja se koncentrira na strip. Helena Janečić će u 13 sati promovirati knjigu "Horny Dyke na rubu konvencije", nakon čega će Reinhard Kleist, govoriti o svom radu i međunarodnom uspjehu. U subotu će biti organizirano i prvo javno čitanje za slijepa i slabovidna lica stripa "Amnezija".

Svi pobjednički radovi mogu se pogledati u prostorijama galerije Centra za kulturu Sarajevo, Jelića 1, do 19. aprila, 2012. godine. Nagrade će im biti uručene na zvaničnoj ceremoniji zatvaranja festivala u nedjelju, 15.4. u 13 sati.