Šta čitaju bh. građani
3

Erotski roman "Pedeset nijansi - Sivog" najtraženiji u BiH

Piše: M. B.
Erotski roman E. L. James "Pedeset nijansi - Sivog" najprodavaniji je u knjižarama u BiH. Riječ je o romantičnom i neobuzdanom romanu koji govori o vezi studentice Anastazije Stil i Kristijana Greja, a koji je najprodavaniji i na Zapadu.

Osim ovog naslova, Banjalučani najviše čitaju "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, knjigu za koju je dobio NIN-ovu nagradu. Riječ je o romanu koji govori o Prvom svjetskom ratu kroz priču "običnih ljudi".

"Putovanje kroz Portugal" Josea Saramaga, "Raskršće" Williama Paula Younga i "Avantura nevaljale djevojčice" Marija Vargasa Ljose su među top 5 najprodavanijih knjiga u Banjoj Luci.

Sarajlije dosta traže i monografiju "Islamska umjetnost" autora Luce Mozzatija, koja sadrži hiljadu godina historije jedne civilizacije sa prefinjenom umjetničkom kulturom. U top 5 najčitanijih naslova je i "Kepec" Chucka Palahniuka, koji govori o četi mladih terorista koji su poslani u Ameriku kao učenici na razmjeni. Sidranovo djelo "Otkup sirove kože" i "Zvona su još zvonila" Nure Bazdulj Hubijar također su tražena.

Tuzlaci i dalje tragaju za bestselerima poput "Da Vincijevog koda" (Dan Brown), "Snijega" (Orhan Pamuk), "Zovem se crveno" (Orhan Pamuk) i "Jedi, moli, voli" (Elizabet Gilbert). Na prvom mjestu po čitanosti je biografija o sportisti Zlatanu Ibrahimoviću "Ja sam Zlatan Ibrahimović", koju je napisao David Lagercrantz.

Kada je u pitanju online prodaja, na prva tri mjesta su romani E. L. James "Pedeset nijansi - Oslobođeni", "Pedeset nijansi - Mračnijeg" i "Pedeset nijansi - Sivog", "Sulejman Veličanstveni - Sultanov harem" je na četvrtom mjestu, dok je "Ja sam Zlatan Ibrahimović - moja priča" na petom mjestu.