Predstavlja film na SFF-u
5

FOTO / Eric Cantona stigao u Sarajevo

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Svjetska nogometna zvijezda Eric Cantona sletio je u poslijepodnevnim satima na Sarajevski aerodrom. Cantona će sutra na 18. Sarajevo Film Festivalu predstaviti film "Fudbaleri buntovnici".

Cantona je u Sarajevo stigao sa rediteljima filma Gillesom Rofom i Gillesom Perezom, proslavljenim ratnim fotografom.

Brojni novinari dočekali su legendarnog nogometaša u namjeri da kratko porazgovaraju sa njim, no on nije bio raspoložen za davanje izjava.

U dokumentarnom filmu "Fudbaleri buntovnici", legendarni Francuz priča o životima pet slavnih nogometaša i njihovoj borbi van nogometnih terena.

Jedna od priča posvećena je nekadašnjem nogometašu FK Sarajevo Predragu Pašiću, koji u ratu nije htio napustiti svoju zemlju, iako je za to imao priliku. Umjesto toga, posvetio se upoznavanju najmlađih sa nogometom.

Osim Pašićeve, u dokumentarcu će biti ispričane priče Didiera Drogbe, Carlosa Caszelyja, Rachida Mekhloufija i Brazilca Socratesa. Dokumentarni film će biti prikazan u programu Open Air.

Cantona je najveći trag ostavio u Manchester Unitedu, gdje i danas uživa kultni satus. Godine 2001. United ga je proglasio igračem stoljeća, a navijači ga i danas oslovljavaju kao Kralj Eric.

Nakon nogometne posvetio se glumačkoj karijeri i ostvario nekoliko uloga. Trenutno je trener francuske reprezentacije u nogometu na pijesku.

Film "Fudbaleri buntovnici" će biti prikazan sutra u Ljetnom kinu !hej.