Kultura
0

"Epizoda u životu berača željeza" otvorit će 19. Sarajevo Film Festival

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Mirsad Purivatra (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U kinu Meeting Point održana je prva konferencija za medije 19. Sarajevo Film Festivala (SFF), na kojoj su najavljena četiri filma Open Air selekcije te prezentacija L'Oreal Paris, službenog make-up sponzora festivala.

"Ostalo je još 60-ak dana do početka 19. Sarajevo Film Festivala. Većina priprema se odvija onako kako smo planirali, a naši stari partneri i sponzori će nam pomoći da festival bude jednak prošlom, ako ne i bolji. Selekcija je u toku i mislim da ćemo imati jedno izvrsno izdanje festivala. Od 11 selekcija, najviše pažnje privlači selekcija Open Air, ali ju je ujedno i najteže programirati. Selekcija kombinuje najznačajnije filmove sa svjetskih festivala, ali i umjetničke filmove koji svojom estetikom mogu zadovoljiti ukuse većine ljudi", izjavio je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, i dodao kako će se u selekciji naći regionalni, evropski i svjetski filmovi te najavio prva četiri filma.

"Epizoda u životu berača željeza"

Bosna i Herecegovina, Francuska, Slovenija, 2013. 75 min. Scenarij i režija: Danis Tanović Igraju: Senada Alimanović, Nazif Mujić, Sanda Mujić i Šemsa Mujić

Ovogodišnji SFF otvorit će regionalna premijera filma bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića. Festival će biti otvoren u petak, 16. augusta, paralelnim projekcijama ovog ostvarenja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej.

Film je svjetsku premijeru imao u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen sa dva Srebrena medvjeda - za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a prema riječima reditelja Tanovića, namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice.

Gosti festivala bit će reditelj Tanović i ekipa filma.

"Blancanieves"

Španija, Francuska, 2012, 104 min. Režija: Pablo Berger Uloge: Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho i Ángela Molina

Višestruko nagrađivani film svjetsku premijeru je doživio na Toronto Film Festivalu. Rediteljsko ostvarenje Pabla Bergera svojevrsan je omaž nijemom filmu, ali i zlatnom dobu legendarnih matadora.

Film je ostvario veliki uspjeh, kako kod kritike, tako i publike. Dobitnik je više od 30 priznanja među kojima je čak deset prestižnih nagrada Goya, uključujući i one za najbolji film i originalni scenarij.

Film govori o Carmen. Ona je kćerka nekada legendarnog matadora Antonia Villalte koji je ostao paralizovan nakon nesreće u areni i koji još tuguje za suprugom koja je umrla na porodu.

Gost festivala bit će reditelj Pablo Berger.

"Prince Avalanche"

SAD, 2013, 94 min. Režija: David Gordon Green Uloge: Paul Rudd i Emil Hirsch

Festivalska publika imat će priliku i da pogleda film reditelja Davida Gordona Greena. Film je osvojio srca i kritike i publike Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je doživio svjetsku premijeru i gdje je reditelj Gordon Green nagrađen Srebrenim medvjedom za režiju.

Ovu adaptaciju islandskog filma "Either Way" karakteriše odlična gluma Paula Rudda i Emila Hirscha, koji tumače likove Alvina, zamišljenog i strogog, i brata njegove djevojke, Lancea, pomalo priglupog i nesigurnog u sebe. Alvin i Lance odlaze iz grada kako bi proveli ljeto u osami farbajući linije na mjesnom autoputu oštećenom u požaru. Kako se predaju poslu, počinju otkrivati detalje jedan o drugom i napeti odnos s početka filma vodi u rađanje neobičnog prijateljstva.

Gosti festivala bit će reditelj David Gordon Green, glumac Emile Hirsch i producentica Lisa Muskat.

"Krugovi"

Srbija, Njemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2013, 110 min. Reditelj: Srdan Golubović Uloge: Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Hristina Popović, Emir Hadžihafizbegović, Vuk Kostić i Jasna Đuričić

Film reditelja Srdana Golubovića inspirisan je herojskim činom Srđana Aleksića, a projekt je koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala CineLinka iz 2010. godine, kada je i nagrađen Exellence nagradom.

Uspješan festivalski život film je započeo na Sundance Film Festivalu, gdje je nagrađen Specijalnim priznanjem žirija, a uslijedile su i mnoge nagrade među kojima su i nagrada Ekumenskog žirija Berlinalea 2013, te Nagrada publike Sofia Film Festivala.

Film je savremena priča o jednom junačkom djelu i njegovim posljedicama. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, Njemačkoj (Haleu) i Trebinju danas, prateći likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promijeniti živote.

Gosti festivala bit će reditelj Srdan Golubović, dio ekipe filma i Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića.

Konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici službenog make up sponzora festivala, L'Oreal Paris, Laurent Sorieul i Đuzela Huseinović, a saopćeno je da će kompletan program festivala biti objavljen do kraja jula.

SFF