Kultura
23

"Epizoda u životu berača željeza" otvara Tuzla film festival

Piše: D. Brkić
Dokumentarni film Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza", u kojem glavnu ulogu igra Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda na 63. Berlinaleu, otvorit će drugi Tuzla film festival – festival južnoslavenskog filma.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Festival će trajati od 18. do 22. septembra, a tokom pet festivalskih dana bit će prikazano blizu stotinu filmova iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U off programu publika će imati priliku pogledati ostvarenja i iz Indije, Italije i Holandije.

"Projekcije filmova bit će upriličene na tri lokacije, u Bosanskom kulturnom centru, kinu Kaleidoskop i u Ljetnom kinu Mladost. Upravo Ljetno kino Mladost oživljavamo poslije tri decenije, a publika će na raspolaganju imati 600 mjesta, filmsko platno veličine 40 kvadratnih metara i moći će gledati ostvarenja u HD formatu", kaže Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

Profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli Srđan Vukadinović ističe kako TFF ima značajke koje drugi festivali nemaju. Navodi kako se na TFF-u dodjeljuju nagrade za dugometražni, dokumentarni, kratki igrani i animirani film.

Također, organizator je ustanovio i kategoriju "Snimaj bilo čim", a publika će imati priliku pogledati dvadesetak ostvarenja načinjenih mobitelima, fotoaparatima, kamerama...

Svečano otvaranje Tuzla film festivala je predviđeno za srijedu u 18:30 sati u BKC-u, a dodjela nagrada bit će upriličena u nedjelju u 18:20 sati, također u BKC-u.