Kultura
0

Enes Škrgo dobitnik nagrade Fondacije "Farah Tahribegović"

FENA
Nagrada Fondacije "Farah Tahribegović" ove godine pripast će Enesu Škrgi, kustosu Muzeja ''Rodna kuća Ive Andrića'' u Travniku.

Enes Škrgo jedan je od onih neumornih entuzijasta koji svoju energiju nesebično troše na poboljšanje uvjeta u sredini u kojoj žive. Osim rada u spomen-kući Ive Andrića, Škrgo je aktivan i u svim kulturnim projektima koji se organizuju u Travniku, bavi se kritikom, pisanjem...

Dodjela nagrade Fondacije "Farah Tahribegović", kako je odlučeno na današnjem sastanku Upravnog odbora, održat će se 6. aprila u prostoru Muzeja “Rodna kuća Ive Andrića”.

Odluku o dobitniku nagrade za ovu godinu donio je Tim Clancy, poznati borac za očuvanje ekologije i veliki zaljubljenik bh. prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Fondacija "Farah Tahribegović" osnovana je prije dvije godine kako bi se promocijom onih koji ulažu svoje znanje, energiju u kreiranje bh. kulture sačuvalo sjećanje na Farah Tahribegović.

Prijatelji Farah Tahribegović, osnivači Fondacije, odlučili su da svake godine 6. aprila, na dan kada je Farah rođena, dodijele nagradu "za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture".

Dosadašnji dobitnici nagrade Fondacije “Farah Tahribegović” su Lamija Begagić, književnica iz Zenice, i underground muzičar i književnik iz Tuzle Damir Avdić.

Farah Tahribegović, urednica u Izdavačkoj kući "Buybook", spisateljica, preminula je 2. juna 2006. godine u 33. godini.