Televizija ARTE
0

Emisija "Karambolage" gostuje u Sarajevu

Sarajevo-x.com
TV emisija „Karambolage“ nastala je 2004. godine na evropskom kulturnom kanalu ARTE. Njen cilj je proučavanje francuske i njemačke kulture, predstavljanje i pojašnjavanje kulturoloških razlika ove dvije zemlje na humorističan i zabavan način. Sarajevska publika imat će priliku da se 31. marta otkrije emisiju "Karambolage“, te da diskutuje sa rediteljkom i producentkinjom emisije Claire Doutriaux.

Sačinjena je iz kratkih dvominutnih filmova, koji predstavljaju prava kreativna i grafička remek djela. U kratkom roku, emitovana nedjeljom uvečer, emisija je pronašla brojnu publiku od više stotina hiljada ljubitelja i zavrijedila status kultne emisije. Više od dvije stotine izdanja je snimljeno do danas.

Koncept i kvalitet emisije nagrađen je s više nagrada, od kojih se izdvaja „Adolf-Grimme“ iz 2006. godine, jedna od najprestižnijih nagrada njemačke televizije.

Sarajevska publika imat će priliku da 31. marta otkrije emisiju "Karambolage“, te da diskutuje sa rediteljkom i producentkinjom emisije Claire Doutriaux.

Claire Doutriaux je živjela 15 godina u Njemačkoj, da bi po povratku u Pariz shvatila koliko predrasuda i dalje postoji u Francuskoj kad se radi o Njemačkoj i do koje mjere se ove dvije susjedne zemlje ne poznaju.

Tada je odlučila napraviti ovu emisiju kako bi ubrzala dijalog između ovih zemalja, a sve na jedan kreativan i humorističan način. Veče nazvano „Karambolage-umijeće dijaloga između dvije kulture i dva jezika“ organizovat će Francusko-njemački ured za mlade (OFAJ) u saradnji s ambasadom Francuske, ambasadom Njemačke, Centrom André Malraux i Institutom Goethe.

Događaj je organizovan povodom desetog rođendana Inicijative OFAJ na Balkanu, organizacije koja je uočila razvoj brojnih francusko-njemačkih projekata na Balkanu, kako bi mladi ljudi koji žive u Francuskoj, Njemačkoj i zemljama bivše Jugoslavije naučili da se bolje upoznaju.

Inicijativa OFAJ na Balkanu ostvarena je uz podršku francuskog i njemačkog Ministarstva inostranih poslova. Večeri će prisustvovati gđa Béatrice Angrand, generalni sekretar Inicijative OFAJ.

Ovaj francusko-njemački događaj otvorit će ambasador Francuske, gđa Maryse Berniau i ambasador Njemačke, g. Joachim Schmidt, a to će ujedno biti prilika da se naglasi značaj francusko-njemačke saradnje u Bosni i Hercegovini i na Balkanu uopće.

Isječci iz emisije "Karambolage" bit će prikazani na njemačkom i francuskom jeziku, a razgovori i diskusije bit će prevedeni na francuski, njemački i bosanski. Veče počinje u 19 sati u hotelu Bosnia, a ulaz je slobodan.

Pred početak manifestacije, predviđena je konferencija za štampu u 18 sati i 15 minuta u prostorijama hotela Bosnia, u prisustvu Claire Doutriaux, producentkinjom emisije, Béatrice Angrand, generalnim sekretarom Inicijative OFAJ, te ambasadora Francuske i Njemačke, gđom Maryse Berniau i g. Joachimom Schmidtom, saopćeno iz francsukog kulturnog centra Andre Malraux u Sarajevu.