Kultura
342

Emir Nuhanović priprema oratorij "Srebrenički lamentoso" sa 250 umjetnika

Anadolija
Emir Nuhanović
Emir Nuhanović
U julu ove godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i svjetskoj bit će predstavljen muzički oratorij “Srebrenički lamentoso” kompozitora i dirigenta Emira Nuhanovića. 

Oratorij "Srebrenički lamentoso" je projekat na kojem se radi već dvije godine, a Nuhanović i ekipa projekta žele na taj način poslati poruku da se Srebrenica i genocid počinjen 1995. godine nikada i nikome više ne smije ponoviti. 

Projekat će na sceni okupiti više od 250 umjetnika iz cijelog svijeta, a koncerti će biti održani na pet kontinenata. "Srebrenički lamentoso" će biti izveden premijerno u Sarajevu, a zatim u Istanbulu ili Ankari, New Yorku, Sydneyju, Kigaliji, Hiroshimi, Londonu...

 Nuhanović u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da ga je sve ono što se dogodilo u Srebrenici potaklo na napravi djelo kojim će pokazati sve strahote genocida koji se dogodio u tom gradu.

"Naša ideja jeste da se djelo izvede na pet kontinenata, jer želimo da svim ljudima svijeta pokažemo strahote Srebrenice. Nažalost, Srebrenica se nije dogodila samo kod nas, događala se i u drugim dijelovima BiH, ali i u drugim zemljama", pojasnio je Nuhanović.

Podsjetio je da je svijet svakodnevno suočen sa informacijama da se u različitim zemljama događaju teroristički napadi, sukobi u kojima ginu ljudi.

"Mi na ovaj način želimo pokušati da pošaljemo poruku mira upravo sa mjesta gdje se dogodio posljednji genocid koji je zvanično priznat", kazao je Nuhanović za AA.

"Mislim da ćemo odmah nakon izvođenja u Sarajevu, koncert održati u Istanbulu ili Ankari. Nakon toga ćemo najvjerovatnije otići u New York. Jako je važno da mnoge zemlje žele da podrže ovaj projekat. Ovim projektom želimo samo ukazati na problem žrtve, pokazat ćemo problem žrtve genocida u Srebrenici i poslati poruku za budućnost da se ovakve stvari više ne događaju", istakao je Nuhanović.

Podsjetio je da je on u posljednje dvije godine učestvovao u manifestaciji "Remembering Srebrenica", koja se događala u Londonu.

"Za prvu manifestaciju ja sam napravio kompoziciju. To je priča o djevojčici koja je u Srebrenici maštala da postane balerina na velikim svjetskim scenama. Svaki dan je poslije škole bježala i plesala, ponekad sa ovcama, a ponekad sa prijateljicama. Kada počinje rat, ona je među prvim žrtvama. Pogađa je granata. Nakon toga, ona opet pokušava da pleše, ali ipak umire u Srebrenici", ispričao je Nuhanović.

Pojasnio je da je posljednji dio kompozicije "Ples kostura" gdje pokušava da objasni strahotu majke koja je izgubila sve svoje sinove, ali koja im i dalje svaki dan pjeva uspavanku.

Oratorij "Srebrenički Lamentoso" u Sarajevu će biti, vjerovatno, izveden u Zetri sa oko 500 izvođača.

"Bit će veliki orkestar, hor, solisti i to će biti veliki internacionalni ansambl. Sada smo u pregovorima sa velikim svjetskim imenima, dirigentima, solistima, baletnim solistima, koreografima. Oko 84 posto djela je završeno", kazao je Nuhanović.

Govoreći o samom projektu, Nuhanović je kazao kako nije riječ samo o koncertima, nego o želji da se u Srebrenici sagradi muzička škola. 

"Mi želimo da u Srebrenici napravimo muzičku školu u koju će da idu zajedno i srpska i muslimanska djeca i da svake godine u julu napravimo kao master class za studente iz cijelog svijeta. Tom prilikom bi oni desetak dana boravili u Srebrenici i poslije priprema koje bi obavili tamo izvodili bi koncerte po BiH, a narednih godina planiramo i po regionu", kazao je Nuhanović.

Početkom januara će zvanično početi raditi na projektu Internacionalni univerzitet koji će pozvati sve univerzitete u BiH da se pridruže promociji ovog projekta, a onda i univerzitete širom svijeta.

"Na taj način će mladi širom svijeta saznati više detalja koje nisu mogli pročitati u novinarskim reportažama", ispričao je Nuhanović za AA.