Kultura
15

Ekipa rumunskog filma "Kod tate kući" prošetala crvenim tepihom SFF-a

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ekipa filma "Kod tate kući" predvođena režiserom Andreiom Cohnenom prošetala je večeras crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala. Iako je večeras hladno u Sarajevu i pada kiša, dobro raspoloženje se bilježi i pretposljednje večeri SFF-a.

Cohn je po drugi puta u Sarajevu, a večeras se prikazuje njegov prvi dugometražni film. Prošle godine je ovaj redatelj također boravio u našem gradu kada se na repertoaru Sarajevo Film Festivala našao još jedan njegov film.

"Prošle godine sam ovdje bio na odmoru sa porodicom i bilo nam je divno. Ovoga puta sam također tu sa porodicom i volim ovaj grad, u Sarajevu se osjećam kao kod kuće", kazao je on.

Govoreći o filmu, naveo je kako se radi o jednom muškarcu koji se vraća u svoje selo na 24 sata kako bi popravio svoje odnose sa ocem, prvom ljubavlju i najboljim prijateljem. Istakao je kako ne razmišlja o tome da li će dobiti neku nagradu.

"Nikada ne razmišljam o tome da li ću dobiti neku nagradu. Važno je da sam dao sve od sebe", istakao je on.

Andrei Cohn, je rođen prije 42 godina u Rumuniji, a studirao je na Academy of fine arts u Bukureštu. Karijeru je započeo kao umjetnički direktor u agenciji Darcy, na projektu Connex. Nakon toga je radio u marketinškoj agenciji Scala JWT gdje je upoznao Cristiana Jansena s kojim 2002. godine osniva kreativnu agenciju Cohn i Jansen. Cohn je kreirao vizuelni identitet Cosmote brenda u Rumuniji, između ostalog i kao reditelj nekih od njihovih najuspješnijih reklama. Rad na svome prvom igranom filmu "Povratak kući" započeo je nakon što je proglašen rediteljem godine u Rumuniji.

Radnja filma "Kod tate kući": Mladi pisac Robert prolazi kroz teško životno razdoblje kada donosi odluku da se vrati kući u rodno selo, prvi put nakon što mu je tri godine ranije preminula majka. U prethodnih deset godina života svega je par puta posjetio roditelje i tomu se može pripisati i osjetno rezervisan odnos koji Robert ima sa ocem. Kao što to već biva, Robert obnavlja vezu sa dvoje školskih prijatelja: sa svojim nekadašnjim najboljim drugom Petricom, koji je sada oženjen i ima djecu, i sa svojom mladalačkom ljubavlju Paulom. Paula je razvodom okončala nesretan brak i sada radi u lokalnoj prodavaonici. Čini se da je trenutno slobodna...

U filmu su uloge ostvarili: Mirela Oprișor, Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol.

SFF