Kultura
0

Ekipa Crnogorskog narodnog pozorišta izvela "Zločin i kaznu" Dostojevskog

FENA
Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice predstavilo se sinoć sarajevskoj publici u Narodnom pozorištu predstavom "Zločin i kazna" F.M. Dostojevskog, učestvujući u programu ovogodišnjeg 47. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Tim povodom ekipa predstave govorila je danas na konferenciji za medije o izvedbi, glumi te utiscima.

Reditelj Egon Savin kazao je da je cilj predstave bio anticipirati cijeli niz socijalnih revolucija 20. stoljeća, što je činio i Dostojevski, ali i kroz najklasičniju formu problematizirati balkansku svakodnevnicu te sve ono što se dešavalo proteklih dvadeset godina na ovim prostorima.

Nakon pet do šest godina pauze, odlučeno je "Zločin i kaznu" ponovo vratiti na scenu crnogorskog pozorišta.

Glumac Predrag Ejdus izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se festival MESS uspio održati i razviti. U njegovom je programu učestovao nekoliko puta, a najvažnijim smatra to da je festival uspio održati kontakt s najširom publikom, što je nužno svakom takvom događaju.

Predstava "Zločin i kazna" predstavlja izuzetnu vježbu igre, glume i tehnike te je ubijeđen u njenu budućnost.

Medijima se predstavio i ansambl Litvanskog teatra – Grupa Cezaris koja će večeras na sceni Pozorišta mladih izvesti predstavu "Arapska noć", rađenu po tekstu Rolanda Schimmelpfenniga.

Reditelj Cezaris Graužinis naglasio je da njegova trupa na sceni radi na potpuno drugačiji način, što često u litvanskim teatarskim krugovima i nije najbolje prihvaćeno.

Rad na ovoj predstavi počeo je prije četiri godine, kada je i formirana Grupa Cezaris, a za njenu izvedbu već su osvojili najvišu litvansku nagradu za debitantsko ostvarenje.

Stil kojim je rađena "Arapska noć" je neobičan i litvanska publika je na početku predstave bila zbunjena, kazao je Graužinis. Glumci u predstavi nisu izvođači, oni su tu samo da isprovociraju maštu publike. Stoga predstava može uspjeti samo ako publika prihvati taj poziv glumaca da sanja.

On ističe da je u njihovom radu naglasak na verbalnom izražavanju, te je veoma značajan vizuelni ili direktni kontakt s publikom.

Litvanska ekipa će nastupiti u 22.00 sata.