Kamerni teatar 55
0

Edukativna predstava "Što mi može virus?"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Što mi može virus?" naziv je edukativne predstave koja će u izvedbi ansambla Malog splitskog kazališta biti održana večeras (četvrtak) na sceni Kamernog teatra 55, u saradnji s idejnim tvorcem tog pozorišnog komada - organizacijom HULOH Hepatos iz Hrvatske.

Predstava u fokusu ima djevojku koja se, uprkos životnim porazima, bori s bolešću - hepatitisom, i predrasudama društva u kojem živi. Komad govori o svim aspektima te bolesti, promiče prevenciju načina prenosa virusa, upozoravajući na sve oblike rizičnog ponašanja te donosi glavnu poruku o nužnosti testiranja.

Potpredsjednica Evropske asocijacije oboljelih od jetrenih bolesti Tatjana Reić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu navela zabrinjavajući podatak da svaki deseti stanovnik u svijetu ima hronični hepatitis B ili C, što dovodi do broja od oko 500 miliona zaraženih ljudi širom svijeta tim virusom.

"Broj zaraženih hepatitisom deset puta je veći od broja zaraženih virusom AIDS-a. Virus hepatitisa tako godišnje usmrti milion i po osoba u svijetu. Najviše zabrinjava činjenica da više od pola oboljelih uopće ne zna da su zaraženi, jer se nisu ni testirali", kazala je ona.

Kao važan segment te bolesti podvukla je društvenu stigmu prema oboljelima, kao i općenitu društvenu zanemarenost problema virusnog hepatitisa. Stoga je i cilj spomenute asocijacije inicirati sve nadležne institucije da se takav odnos prema ovoj bolesti promijeni.

Reić je također napomenula da se u ovoj godini očekuje da će Vijeće Evrope izglasati preporuku za testiranje na virus hepatitisa za rizične grupe.

Glavni glumac u predstavi Mijo Jurišić ističe da su u početku taj komad doživljavali isključivo kao posao, ali su se vremenom za njega emotivno vezali te saznali mnoge važne informacije o toj podmukloj bolesti.

Prvenstvena ciljna grupa ovog pozorišnog komada su srednjoškolci, jer narkomanija, spolni odnosi, tetoviranje, pirsing i druga ponašanja svrstavaju pripadnike te dobi u rizičnu grupu.

Predstava će biti odigrana u 20 sati.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se 19. maja.