Zatvaranje institucija kulture
0

Edin Zubčević: Jasno je da smo na rubu provalije

Piše: Adisa Pobrić
Edin Zubčević
Edin Zubčević
"U trenutku kada su temeljne institucije kulture pred zatvaranjem jasno je da smo na rubu provalije", kaže Edin Zubčević, osnivač i direktor festivala Jazz Fest Sarajevo

On se slaže da su značaj i važnost takvih institucija neupitni, ali dodaje da je paradoksalno da u isto vrijeme postoje javne ustanove koje ne baštine nikakve kolekcije i ne produciraju programe, a nemaju finansijskih problema.

"Također je paradoksalno da bitan dio kulturne produkcije, kada su u pitanju kvalitetni programi, nose organizacije koje nemaju status i poziciju javnih ustanova, a čiji rezultati nadmašuju rezultate mnogih javnih ustanova", poručuje Zubčević.

Direktor internacionalnog festivala, koji se već 16. godinu zaredom održava u Sarajevu i na kojem svake godine bude ponuđen odličan program, ističe da je interesantno da najveće probleme imaju najveće ustanove, sa najviše zaposlenih, a upravo bi oni trebali biti ti koji postavljaju standarde.

Kao rješenje postojećeg stanja Zubčević vidi temeljitu reorganizaciju ovih institucija, ali i sistematizaciju u skladu sa vremenom i aktuelnim potrebama, prvenstveno u smislu proizvodnje kvalitetnih programa koji spadaju u široku oblast koju zovemo kultura.

"Mislim da je sama produkcija efikasan način u borbi protiv nepovoljnih trendova u kulturi", kaže direktor Jazz Festa za Klix.ba.

"Kada prevaziđemo ove i brojne druge paradokse tada će biti lakše, a do tada svi na kulturnoj sceni moraju dati svoj maksimum kako bi scena opstala i zadržala kvalitet ako već ne može i kvantitet. To je u isto vrijeme najbolji način da pokažu koliko im je do scene i kulture zaista stalo", mišljenje je našeg sagovornika.

Ovogodišnji Jazz Fest od 30. oktobra do 4. novembra nudi koncerte različitih muzičkih stilova, kako bi svako mogao naći nešto za sebe. Tako će publika moći na djelu vidjeti turski Taksim Trio, brazilsku pjevačicu i gitaristicu Badi Assad, perspektivni američki trio The Bad Plus, ansambl Miles Smiles, posvećen jednom od najvećih jazz umjetnika Milesu Davisu, ansambl La Strada Quintet, Tunižanina Dhafera Youssefa, grupu holandskog saksofoniste Yurija Honinga Wired Paradise, švicarsku pjevačicu i multiinstrumentalistkinju Eriku Stucky, norveškog bubnjara Paola Vinaccija, domaći Arkul Orchestra, te Bojana Zulfikarpašića.

"Mogli bismo i mi u Jazz Festu nabrajati probleme koje imamo, od infrastrukture pa nadalje, ali to ne činimo već pokušavamo pomoći sami sebi", zaključio je Zubčević.