Kultura
0

East West Centar važan dio projekta "Belfast/Sarajevo"

Sarajevo-x.com
Čuveni unverzitet Queens iz Belfasta pokrenuo je projekat "Belfast/Sarajevo" i pozvao Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu i East West Centar da učestvuju u ovom projektu koji u naredne tri godine treba da uključi još nekoliko institucija i umjetnika iz Sarajeva i Belfasta.

U Belfastu je održan intenzivan program od 27. do 31. oktobra, koji je uključivao niz predavanja, projekcija i javnih razgovora i izložbu fotografija.

Haris Pašović je održao predavanje i teatarsku radionicu za dodiplomske studente i javno predavanje za postdiplomske studente na kojem je prikazao i dijelove filma Suade Kapić o opsadi Sarajeva. Elma Tataragić je predavala dodiplomskim i postidplomskim studentima filma. Prikazani su igrani filmovi "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbanić i "Snijeg" rediteljke Aide Begić i dokumentarni film "Dreamers" Nermina Hamzagića.

Izvršni producent Ismar Hadžiabdić je održao javnu prezentaciju East West Centra. Fotograf Andrej Đerkovića imao je izložbu i radionice. Održana je i javna panel diskusija na kojoj su, pored naših predstavnika, učestvovali i profesori Anna McMullan i David Grant, zatim Owen McCafferty, jedan od najuglednijih pisaca Sjeverne Irske i Paula McFetridge, rediteljica Kabosh Theatrea.

Ovo je prvi put da su Belfast i Sarajevo, dva grada koja su obilježila 20. stoljeće u Evropi, pokrenuli zajednički projekat sa ciljem da razmjenom iskustava i zajedničkim istraživanjem unaprijede evropske mirovne procese. Inicijatori projekta su mladi naučnici, Merita Zeković, Michelle Young i Niall Rea, doktoranti Queens University u Belfastu.