Uz pomoć Ženeve
0

FOTO / East West Centar će do kraja 2013. dobiti svoju zgradu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Teatarska kompanija East West Centar ozvaničila je danas u Sarajevu početak planiranja izgradnje Međunarodnog kulturnog centra, koji bi predstavljao prvi novi kulturni objekt u gradu nakon 50 godina.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Izgradnju tog novog multikulturnog centra ove sarajevske teatarske kompanije pomoći će Grad Ženeva, ali i drugi nivoi vlasti i institucije u Kantonu Sarajevo.

Direktor East West Centra Haris Pašović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su projektom predviđeni bogati sadržaji centra, kao što su velika dvorana za teatarske i koncertne izvedbe, filmska dvorana, manja dvorana za različite skupove i predstave, galerija te drugi prateći sadržaji.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Pašović je pojasnio da do početka izgradnje centra slijedi niz koraka - prvo je potrebno izabrati lokaciju u gradu gdje će zgrada biti smještena, a zatim u saradnji s gradom Ženevom i Gradom Sarajevom raspisati konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja objekta.

Tek potpom bi uslijedilo zajedničko prikupljanje međunarodnih sredstava za izgradnju objekta. Pašović navodi da bi u najoptimističnijem roku objekt trebao biti završen do kraja 2013. godine.

Podršku izgradnji ovog međunarodnog kulturnog centra iskazali su predstavnici Grada Sarajevo, Općine Novo Sarajevo na čijem bi se području centar najvjerovatnije i gradio, te stranaka SDA i SDP, koje će formirati vlast u Kantonu Sarajevo.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istaknuo je da je izbor lokacija već sužen na njih nekoliko, ali da je za sada najrealnije rješenje, iako još ne konačno, mjesto nekadašnje osnovne škole "Radojka Lakić" na Vracama, čiji je objekt trenutno devastiran.

Podršku izgradnji centra dali su i predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, čiji je direktor Fahrudin Đuzo naglasio da će u ovoj instituciji analizirati sve potencijalne lokacije za centar, kao i učiniti sve u pogledu prostorno-planske organizacije.

Savjetodavni odbor za izgradnju objekta East West Centra čine - direktor Edinburgh internacionalnog festivala Jonathan Mills (Velika Britanija), direktorica Poslovne škole Bled Danica Purg (Slovenija), glumac Miki Manojlović (Srbija), rediteljica Jasmila Žbanić (BiH) i producentica Ching Lee Goh (Singapur).