Kultura
0

Dževad Karahasan novi predsjednik Društva pisaca BiH

FENA
Dževad Karahasan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dževad Karahasan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Književnik Dževad Karahasan novi je predsjednik Društva pisaca BiH, koji će tu funkciju obnašati u četverogodišnjem mandatu.

Odlučili su to članovi Skupštine Društva pisaca BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu.

Za poziciju predsjednika Društva pisaca BiH biralo se između samo dva kandidata - Dževada Karahasana i Vojislava Vujanovića.

Izabrani su i novi članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora Društva.

Novi tročlani Nadzorni odbor čine: Franjo Bratić, Šefik Fiko Daupović i Fahrudin Kučuk, dok je novih šest članova predsjedništva: Mirsad Bećirbašić, Šimo Ešić, Mujo Musagić, Marija Fekete Sullivan, Nikola Vukolić i Anto Zirdum.

Karahasan je u pismu članovima društva, s obzirom da nije prisustvovao skupštini, kazao da svoj rad kao predsjednika društva vidi prije svega u obnavljanju duha razgovora, te svijesti o tome da je „sagovornik uvijek imanentno prisutan u našem iskazu.“

  • Književnost se ostvaruje u jeziku, a jezik možemo imati za sebe samo onda kada ga dijelimo sa drugima. Zato je književnost razgovor sa društvom i kulturom u kojima djelo nastaje. Razgovor sa svojim prethodnicima - kazao je Karahasan.

Novi član predsjedništva društva Anto Zirdum, govoreći o programu rada za ovu godinu, navodi da će društvo organizirati tradicionalne događaje kao što su Sarajevski dani poezije, književne tribine i dodjela godišnje nagrade.

"Nadam se da će se razbiti neki stari modeli djelovanja, jer je društvo došlo do granice, kada je trebalo da potone. Glavni problemi su organizacija, prostor i finansije, a imali smo i problema sa lošom strukturom", istakao je Zirdum.

Skupština je usvojila i Izvještaj o radu za 2013. godinu, izvještaj Nadzornog odbora sa pregledom prihoda i rashoda za 2013., te okvirni Plan za 2014. godinu.