Kultura
22

Dyana Gaye dobitnica nagrade Fondacije Katrin Cartlidge: Ponosna sam!

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poznati holivudski glumac i ovogodišnji počasni gost Sarajevo Film Festivala (SFF ) Danny Glover uručio je večeras u Sarajevu nagradu Katrin Cartlidge fondacije režiserki Dyani Gaye za film "Deweneti".

Glover je prije uručivanja nagrade kazao da mu je čast i privilegija biti na SFF-u i biti ugošćen na ovom fenomenalnom Festivalu koji podstiče na izazov drugačiji nego na drugim festivalima.

"Posebna čast mi je predstaviti dobitnicu Dyane Gaye koja je ovu nagradu zaslužila zbog svoje izvanredne vizije, integriteta, samostalnosti i činjenice da predstavlja zaista novu viziju filma. Ona je jedna od filmskih stvaraoca koja ima jedinstven glas koji se ne tiče samo njenog života već ima određenu univerzalnost", rekao je Glover.

Dobitnica ovogodišnje nagrade Dyane Gaye je u obraćanju mnogobrojnoj publici istakla da je počašćena što je ovo priznanje dobila od Dannya Glovera prema kojem, kako je rekla, ima ogromno poštovanje kao glumcu i humanisti.

"Vrlo sam ponosna što se upisujem u redove ranijih dobitnika nagrade Fondacije i u budućim radovima ću nositi u srcu ovo priznanje", rekla je.

Direktor SFF-a Miro Purivatra podsjetio je da se SFF dodjelom ove nagrade svake godine sjeća jedne od najvećih glumica njene generacije te da je Katrinino posljednje putovanje, prije tragične smrti, bilo upravo putovanje u Sarajevo.

Dodao je da se nagrada dodjeljuje mladim umjetnicima iz cijelog svijeta koji svojim radom i talentom podsjećaju na Katrin.

Fondacija Katrin Cartlidge je motivirana njenim inspirativnim likom i djelom, a cilj djelovanja Fondacije je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju.

Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

SFF