U Beču održan bh. bal 2009.
0

Dvorac Schönbrunn je bio pun Bosne i Hercegovine

Sarajevo-x.com
U bečkom dvorcu, uz prisustvo uglednih gostiju u subotu je održan Bosanskohercegovački bal 2009.

"Dvorac Schönbrunn je otvorio vrata BiH, a prisutni su pokazali svjetskoj javnosti da je BiH dio evropskih prostora", stoji u obavještenju Tamare Paravlić iz Odjela za medijske saradnje ove manifestacije.

Događaj su svojim prisustvom uveličali član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko sa suprugom, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, te ambasador BiH u Austriji Haris Hrle.

Pozivu da bude gost, na veliku čast svih prisutnih, odazvao se i dokazani prijatelj BiH, bivši ministar vanjskih poslova Republike Austrije Alois Mock.

Ulazak Mocka u salu Orangerie, gdje je bal održan, propraćen je višeminutnim aplauzom gotovo 500 gostiju i zvanica.

Na balu je uručena i posebna Plaketa počasnom gostu BH Bala 2009. članu Predsjedništva Harisu Silajdžiću.

Generalni sponzor bala bila je VolksBank International i generalni direktor Boschert Friedheim, te direktor VolksBank BiH Reinhold Koland, koji su bili oduševljeni bh. duhom i njenom tradicijom.

Bal je otvoren klasičnim bečkim valcerom i plesnom grupom Austrian Union uz kombinaciju bh. tradicionalnog plesa, gdje je Okud Balkanfolk izveo mješavinu plesova reprezentirajući tri naroda BiH.

Operska pjevačica Nataša Mirković očarala je prisutne svojim glasom, a nastup Kemala Montena je protekao uz ples gostiju.

Bend Laganini je do ranih jutarnji sati zabavljao prisutne uz odabrane bh. sevdalinke.

Bal je imao i humanitarni karakter, jer se prikupljao novac za operaciju četverogodišnje Amele Ploskić, djevojčice koja boluje od hidrocefalusa.

Pored gostiju koji su dali svoj doprinos ovoj akciji, predsjednica fondacije Freundschaftsbrücke Deutschland Shahrzad Vakilzadeh je obećala da će njena fondacija pokriti sve troškove operacije ove djevojčice koja će sljedeće godine biti urađena u Njemačkoj.