Kultura
6

Dvije premijere do kraja umjetničke sezone u Kamernom teatru 55

FENA
Dragan Jovičić (Foto: Klix.ba)
Dragan Jovičić (Foto: Klix.ba)
Kamerni teatar 55 u ovoj će godini, do kraja umjetničke sezone koja završava u ljetnom periodu, za vjernu publiku prirediti dvije premijerne izvedbe, potvrdio je danas za Fenu direktor ovog teatra Dragan Jovičić.

Riječ je o predstavi "Terorizam" na koju rediteljski potpis stavlja Dino Mustafić, a premijerno će biti izvedena 16. februara.

Ovaj komad, kako je prethodno istaknuo Mustafić, ne govori samo o terorizmu na globalnom planu, već i onom koji se dešava svakodnevno, tu oko nas, kada se uzajamno teroriziramo unutar porodice, društvene zajednice i svih drugih fenomena koji prate jedan ubitačan ritam i tempo života.

Uslijedit će potom rad na drugoj predstavi - komadu "Koncert ptica", koju će prema domaćem tekstu Dževada Karahasana režirati Aleš Kurt. Njena premijerna izvedba očekuje se početkom aprila.

"Ovaj tekst predstavlja Karahasanova filozofska razmišljanja o vlasti i podanicima, ali nisam siguran koliko će od svega toga ostati. Dževad je tu dubok i sistematičan, ali pošto tekst režira Aleš Kurt možemo očekivati sasvim drugačiju predstavu", kazao je Jovičić.

On također najavljuje da će od septembra, odnosno početkom nove umjetničke sezone u ovoj teatarskoj kući, početi rad na predstavi "Ljubav" autora Murraya Schicsgala.

"Riječ je o predstavi koju je 1966. godine režirao Jurislav Korjenić u Kamernom teatru 55, a imala je 203 izvođenja. Ponovo ćemo se vratiti tom tekstu", istaknuo je direktor Kamernog teatra 55.

Prva premijera u aktuelnoj umjetničkoj sezoni Kamernog teatra 55 izvedena je krajem novembra prošle godine, a riječ je o predstavi "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" reditelja Sulejmana Kupusovića.