Kultura
0

Dva teatarska dana i filmska noć na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani Zaima Muzaferije"

FENA
Kulturna manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" posvećena jednom od najistaknutijih bh. glumaca bit će održana četvrti put od 22. do 24. novembra u Visokom.

Ove godine manifestacija donosi niz različitih kulturnih događanja kojima je cilj njegovanje sjećanja na Muzaferiju i uloge kojima je ostavio trajan pečat u bh. kinematografiji.

Predsjednik Udruženja građana za afirmaciju kulture "Ars Tragovi", koje je i organizator manifestacije, Rasim Kadić kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je odnos ove organizacije prema Zaimu Muzaferiji ujedno i poziv za svakoga u BiH da se "prisjeti svoga Zaima", jer mnoštvo istaknutih bh. ličnosti koje su dale veliki doprinos kulturi, vremenom padnu u zaborav.

Na repertoarskoj ponudi manifestacije naći će se dva teatarska dana te jedna filmska noć.

"Dani Zaima Muzaferije" bit će otvoreni 22. novembra izložbom "55 godina pozorišnog amaterizma u Visokom", koja će biti postavljena u Zavičanom muzeju. Isti će dan biti predstavljen i katalog "Tragovi 2006." kojim je objedinjena kulturna ponuda prošlogodišnje manifestacije.

U Gradskom kinu Visoko prvi će put, istu večer, gostovati Bosansko narodno pozorište iz Zenice, čiji će ansambl izvesti predstavu "Kišna sonata."

"Deset sati filma" naziv je programa drugog dana manifestacije kojim će biti predstavljena revija kratkih igranih filmova reditelja Ahmeda Imamovića, Nedžada Begovića, Šemsudina Gegića, Namika Kabila, Alena Drljevića, Tarika Hodžića i Srđana Vuletića.

Slijedit će premijerna projekcija Vuletićevog filma "Teško je biti fin", a ova filmska noć bit će upotpunjena i razgovorom s direktorom Refresha i istaknutim rediteljem Ademirom Kenovićem. On potpisuje kultno dramsko ostvarenje "Ovo malo duše" u kojem je značajnu ulogu ostvario i Muzaferija, a sniman je u blizini Visokog.

Subota 24. novembra najmlađoj publici donosi animirani dječiji film "Obitelj Robinson" koji će biti prikazan za 400 djece iz svih šest osnovnih škola s područja Visokog.

U MŠC "Hazim Šabanović" bit će otvorena izložba "Mapa grafika Visokog", a publika će moći pratiti i nastup ansambla Tetra "Total" s premijernom izvedbom predstave "Orkestar Titanic" Hriste Bojčeva. Riječ je o teatru koji je utemeljio Muzaferija, njegovo je vođenje naslijedila kćerka Gordana, a danas ga predvodi sin Jasenko Muzaferija.

Manifestacija će biti završena koncertom grupe Regina u Gradskom kinu Visoko. Kao doprinos mladim talentima koji se bave kulturom ove će godine prvi put biti dodijeljene i dvije stipendije studentima akadamija u vrijednosti od po 1.500 KM.

Rasim Kadić naglasio je veliku podršku koju manifestaciji pružaju svi filmski radnici, uključujući i Udruženje filmskih radnika, Refresh production, SFF te druge produkcijske kuće.