Forum Bosna
0

Dva međunarodna događaja u Stocu i Mostaru

FENA
Međunarodni forum Bosna, uz pomoć više međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih udruženja, organizirat će u augustu dva značajna događaja: Četvrti međunarodni ljetnji kamp "Mladi i kulturno naslijeđe" u Stocu i Četvrtu međunarodnu konferenciju "Jedinstvo i pluralnost u Evropi" u Mostaru.

Kako je najavljeno danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, Ljetnji kamp u Stocu bit će od 30. jula do 8. augusta uz učešće tridesetak mladih iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i Jordana.

U sklopu ove manifestacije, bit će organizirana akcija čišćenja korita rijeke Bregave i obnova Podgradske mlinice, te posjeta Sarajevu, Rami, Čitluku i Žitomisliću.

Predsjednik Udruženja za obnovu građanskog povjerenja Stolac Amer Merdan i predsjednik Foruma mladih Stolac Nerin Dizdar naglasili su veliki značaj ovog projekta, kroz koji su u protekle tri godine prošle stotine mladih iz raznih krajeva svijeta, ako se ima u vidu "segregacija i diskriminacija koja vlada u Stocu".

Oni, također, naglašavaju činjenicu da kroz ovakav projekt omladina iz čitavog svijeta obnavlja naslijeđe koje je porušeno kako bi se pokazalo da je suživot nemoguć.

Dizdar je rekao da među mladima u Stocu nema netrpeljivosti, već su za stanje u gradu odgovorne nacionalističke strukture za koje bi obnova Stoca značila poraz.

Predsjednik Foruma Bosna Rusmir Mahmutčehajić je dodao da je stanje u Stocu i dalje loše, ali zahvaljujući radu ovih ljudi došlo je do očiglednih promjena.

Zato je stanje u Stocu danas "najmanje loše" od sličnih gradova u BiH i zato ga se boje etnonacionalističke oligarhije, kazao je Mahmutčehajić.

U sklopu Četvrte međunarodne konferencije "Jedinstvo i pluralnost u Evropi" u Mostaru će od 9. do 11. augusta biti organizirana javna predavanja članice Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH Amre Hadžimuhamedović "Razaranje i rekonstrukcija graditeljskog naslijeđa - ideološka pravdanja", hrvatskog historičara Ive Banca "Nacionalizam i sadašnje balkanske prilike" i Claudia Langea "Djevica Marija: da li je znanost o religiji moguća".

Panelista na ovoj konferenciji Marko Antonio Brkić je rekao da do sada niko nije našao pametan način da se "izbjegavamo, a cilj konferencije je da su nađu načini da se susrećemo i promislimo važnost sadašnjeg trenutka".