Sarajevo Film Festival
0

Dva bh. igrana filma u konkurenciji za "Srce Sarajeva"

Piše: N. Jamaković
Dva bh. filma naći će se u konkurenciji za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film "Sarajevo Film Festivala". To su "Jasmina" Nedžada Begovića i "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića, rečeno je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Osim spomenuta dva filma u konkurenciji za najbolji igrani film je još sedam filmova. To su austrijski film "Amerika iznutra“ / "Inside America", rediteljke Barbare Eder, srbijanski "Tilva Roš" Nikole Ležaića, zatim tri mađarska filma "Adrienn Pal" Agnes Kocsis, "Biblioteka Pascal“ / "Bibliotheque Pascal" Szabolcsa Hajdua, te "Nježni sin – projekt Frankestein" Kornéla Mundruczóa.

Tu je još i rumunski film "Utorak, nakon Božića" Radua Munteana, te turski "Vavien" braće Yağmura i Durula Taylana.

Svjetske premijere četiri igrana filma

"Jasmina", "Sevdah za Karima", "Amerika iznutra“ / "Inside America" i "Tilva Roš" će imati svjetske premijere u Sarajevu.

Kad je riječ o takmičarskom programu za najbolji kratki film tu su bh. film "Ispočetka" režiserke i scenaristkinje Ines Tanović, te bugarski "Stanka ide kući" Maye Vitkove (svjetske premijere).

Uz njih su i filmovi koji će imati internacionalne premijere u Sarajevu: Srbijanski "3.000 života leptira" Saše Perića, hrvatski "Crveno" Sonje Tarokić, austrijski "Ispadaš“ / "You're out" Maxa Liebicha, hrvatski "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovića. Regionalne premijere imat će rumunski "Derbi" Paula Negoescua, srbijanski "Ja već jesam sve ono što želim da imam" Daneta Komljena, rumunski "Lord" Adriana Sitarua, te hrvatski "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića.

U programu "U fokusu" bit će prikazan film "Na putu" naše rediteljice Jasmile Žbanić. Osim u tom, posjetitelji SFF-a moći će uživati u rumunskom filmu "Aurora" Cristia Puiua, turskom "Kosmos" Rehe Erdema, austrijskom "Lourdes" Jessice Hausner, njemačkom "Medalja časti" Calina Petera Netzera. Tu će se naći i film "Neke druge priče" režisera iz zemalja bivše Jugoslavije i iz Irske, te "Priče iz Karsa" koji je zajedničko djelo pet turskih režisera. Riječ je o omnibusu od pet filmova snimljenih u turskoj provinciji Kars, na granici sa Armenijom.

Direktor "Sarajevo Film Festivala" Miro Purivatra na početku konferencije potpisao je ugovore o nastavku saradnje s predstavnicima dviju kompanija koje već godinama sarađuju sa SFF-om – "Austrian Airlinesom" i DHL-om.

Budžet manji nego prošle godine

"Iako uslovi za organizaciju festivala nisu idealni zbog recesije i iako imamo budžet manji nego prošle godine, učinili smo sve da ovaj festival bude barem na istom nivou, ako ne i bolji od prošlogodišnjeg. Drago mi je da su pored naših dugogodišnjih partnera tu i novi, nekoliko domaćih firmi koji su prepoznali svoju šansu u reklamiranju na SFF-u. Nažalost, neke firme su i odustale od sponzoriranja zbog internih problema. Istakao bih da nas raduje i podrška institucija. Gradsko vijeće Grada Sarajeva jučer je donijelo odluku o nastavku partnerstva sa SFF-om", naveo je Purivatra.

Dodao je kako je SFF zadržao fokus na regiji te će se tako i ove godine na crvenom tepihu naći najveće regionalne zvijezde, a "SFF i dalje otkriva, promoviše i slavi nove autore".

Selektorica SFF-a Elma Tataragić je odgovarajući na pitanje da li zbog podudarnosti termina SFF-a i festivala u Puli ove godine u konkurenciji za najbolji igrani film nema filmova iz Hrvatske, kazala da su s posebnom pažnjom gledali filmove iz te zemlje, ali da oni u konkurenciji sjajnih filmova iz Mađarske, Rumunije, Turske... – jednostavno nisu prošli.