Improvizovana muzika
0

Duo Doneda-Kocher u galeriji Duplex u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Uz podršku organizacije ART LAB, Galerije DUPLEX te atašea za kulturu ambasade Švicarske nastavlja se koncertna aktivnost na sceni savremene umjetnosti u Sarajevu. Švicarski duo Doneda-Kocher svoju improvizovanu muziku izvodiće u subotu, 21 novembra.2009.

Michel Doneda iz Francuske, izvanredni muzičar imrovizovane muzike zajedno sa Jonasom Kocherom iz Švicarske, ovaj put posjetit će Cirih, Ljubljanu, Sarajevo, Prištinu, Skoplje i Istanbul gdje će se sresti sa domaćim muzičarima.

Izvedba dua D & K u galeriji Duplex biće obilježena raznovrsnim zvucima, bukom i energijom, kreirajući apstraktan ali intenzivan performans. Najavom koncerta pozivamo Vas na dobronamjerno, dalekoakustično putovanje u gust i enigmatičan univerzum zvuka!

Pored koncerta, muzičari će održati kratku radionicu o zvuku u savremnoj muzici i tehnikama sviranja. Ulaz na koncert i radionicu je slobodan.

Michel Doneda, sopran saxofon

Tokom godina, Michel Doneda (1954) razvio je impresivan muzički vokabular u slobodnoj improvizaciji. Kao solista na sopran saxofonu, jos u ’80-tim počeo je sa svirkama u kojima se postepeno pomjerao iz područja džeza ka samim rubovima slobodne improvizacije. Poetična igra nota ovog muzičara se mijenja iz živahnosti melodije u ritam disanja i minijaturnih zvukova ili moment vriske kroz zvuk. Najčešće nastupa sa pjevačem Bert Achiary, bubnjarem L. Quan Ninh, orguljašem Dominique Regef, te basistom Barre Philipps.

Doneda je svoje prve korake na muzičkoj sceni ostvario u 15-toj godini. Deceniju nakon toga proveo je svirajući u raznim jazz sastavima, sa izvodjačima muzike modernog plesa, konstantno prateći francusku avangardnu muzičku scenu, posebno karijere francusko-američkih muzičara poput Steve Lacy i Alana Silve. Posljednjih godina Doneda nastupa sa Keith Rowe, Bohb Rainey, Guiseppe Lelasi, Alessandr Bosetti, Fabitice i Xavijer Charles, te plesačicama Masaki Iwana i Yukiko Nakamura. Već dugi niz godina Doneda sarađuje sa raznim umjetnicima na međunarodnoj sceni improvizovane muzike, te nastupa na festivalima u Africi, Japanu, Aziji, Kanadi i Rusiji.

Jonas Kocher, harmonika

Švicarski harmonikaš, savremeni solista i kompozitor rođen je 1977. godine. Trenutno sudjeluje u mnogim projektima na polju muzičke improvizacije u Evropi i Švicarskoj. Jonasova tehnika sviranja harmonike i muziciranje nalazi se na granici zvuka i buke, u raskošnosti gdje instrument ima istu ulogu kao izvor, i kroz zvuk kao i buku. Jonas Kocher sarađuje sa Urs Leimgruber, Paedo Conca, Hans Koch, Peter Evans, Lucien Dubuis, Michel Doneda, Christian Wolfarth, Christian Weber, Julian Sartorius, Thomas Lehn, HarS, Jean Bord, Andrew Drury, Laurent Estoppey, Ensemble Rue du Nord, Lukatoyboy, Blank Disc duo, Raed Yassin…

Ovaj samouki muzičar djeluje u sferi nove muzike koja se fokusira na pozorišnu moć zvuka. Njegove kompozicije su se mogle čuti na Biennalu Bern’03, Schlachthaus Bern, Theater Basel, Zentrum Paul Klee, Festivalu Encuentros Buenos Aires, KlangKunstB, ne Berlin, Centre, Festivalu Concentus Moravie, Biennalima u Zagrebu.

Jonas Kocher takođe komponuje muziku za radio i pozorište u Švicarskoj. Osnivač i organizator je Swiss-Balkan Creative Music (2007-2009), razmjene umjetnika izmedju Švicarske i Jugoistočne Evrope u polju improvizacijske muzike.