Kultura
0

Duh Kube u Sarajevu

FENA
Fondacija Kriterion, 10. oktobra u 21 sat, premijerno prikazuje filma "Habana Blues" (2005.), čiju režiju potpisuje Benito Zambrano, saopćeno je iz ove fondacije.

Film vjerodostojno predstavlja svu ljepotu i jedinstvenost Kube. Ulaznice po cijeni od 3 KM mogu se kupiti na blagajni Kina Meeting point, pred početak projekcije.

Produkcija filma "Havana Blues" počela je 2004. godine. Film je u cjelosti sniman u Havani (Kuba) i finaliziran 2005. godine. Režiser se u 110 minuta trajanja filma bavi životima dvojice muzičara i njihovom dvojbom odlaska ili ostanka u zemlji.

"Habana Blues" je romantična komedija o prijateljstvu, različitim životnim problemima i žudnjama, koje nas, ma gdje živjeli, prate u svakodnevnom životu. Film prati živote dva muzičara Ruya i Tita koji su oduvijek sanjali da će postati bogati, popularni i ostaviti Havanu iza sebe. Oni vježbaju za svoj prvi, veliki koncert, kada saznaju da su na Kubu stigla dva poznata španska producenta. Kada shvate da im se pruža mogućnost koja se može dogoditi samo jednom u životu, Rej i Tito kreću u osvajanje tržišta.

Režiser, Benito Zambrano je rođen je u Lebriji (Sevilja) 1965. godine, diplomirao je dramaturgiju na Internacionalnoj školi za film i televiziju u Havani i o svom filmskom ostvarenju kaže:

„Kuba nije samo nešto staro - ona je više od toga, ona je količina univerzalnih osjećanja prema prijateljima, ljubavi, porodici, o ljudskim strahovima i čežnjama koje ih prate kroz život. "Havana Blues" je film o Kubi i muzici, o ljudskim odnosima i osjećanjima“

Nakon projekcije filma „Habana Blues“, posjetioci će imati priliku nastaviti uživati uz playlistu toplih zvuka sa Kube u Kafeu Meeting point.