Kultura
2

Dugometražni dokumentarac "Selo bez žena" u Ateljeu Figure

Klix.ba
Srđan Šarenac
Srđan Šarenac
U Ateljeu Figure, u sarajevskoj ulici Danijela Ozme 12, u petak, 22. juna, od 20:15 sati će biti prikazan nagrađivani dokumentarac " Selo bez žena".

Prikazivanju filma u organizaciji Confrotations Europe u saradnji sa Centrom Andre Malraux i Međunarodnim centrom za mir će prisutsvovati i reditelj Srđan Šarenac. Nakon projekcije će biti upriličen i razgovor sa rediteljem.

Film "Selo bez žena" je do sada prikazan na 40 filmskih festivala širom svijeta, a dobitnik je 12 nagrada, među kojima su "Documenta Madrid" za najbolji autorski dokumentarac 2011. i nagrada "Ivica Matić" Udruženja filmskih radnika BiH na Sarajevo Film Festivalu 2011.

"Selo bez žena" je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u 30-im godinama, koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana da pronađe albansku nevjestu i spasi selo od nestanka.

Scenarist i reditelj filma je Srđan Šarenac, a producent Estelle Robin-You, a koproducenti Igor A. Nola i Srđan Šarenac.