Godišnja skupština
0

Društvo pisaca traži bolji tretman za književnike

FENA
Na Godišnjoj izvještajnoj skupštini Društva pisaca BiH doneseno je nekoliko zaključaka.

Riječ je, kako se navodi u saopćenju Društva pisaca, o zaključcima vezanim za "krajnje antiintelektualni ambijent bosanskohercegovačke suvremene stvarnosti", potom za prilike u kojima bh. vlastodršci štede, prije svega, na izdvajanjima za kulturu i umjetnost...

Skupština DPBiH apelirala je na Predsjedništvo BiH i Parlament BiH da konačno riješe pitanja i iznađu način izdvajanja potrebnih sredstava za mjesečne naknade najistaknutijim bh. književnim stvaraocima, koji su, kako je istaknuto na Skupštini, i to u više istupa, "kulturno dobro naše savremenosti", ali već sad, i dio baštine svih naroda koji žive u BiH“.

Na Skupštini je zatražena i žurna akcija svih državnih struktura na konačnom rješavanju nezavidnog položaja objekta Doma pisaca, odnosno, zatraženo je njegovo žurno davanje na korištenje Društvu pisaca, na ograničen rok...

Skupština je jednoglasno podržala i osnažila nastojanja Upravnog odbora Društva pisaca BiH na rješavanju niza krupnih egzistencijalnih pitanja bh. pisaca, koji su, osobito u svjetlu sadašnjih političkih prilika, najprogresivniji stvaraoci našeg društva i države.

Jednoglasnom odlukom Izvještajne skupštine DPBiH, a na temelju prijedloga Upravnog odbora DPBiH, za počasne članove DPBiH primljeni su Zoran Bognar, pjesnik, i Eva Ras, prozaiskinja; a za redovite članove Društva: Josip Muselimović, dramski pisac i prozaist, i akademik Boško Kućanski, pjesnik.

Izvještajna skupština DPBiH je donijela i niz smjernica za daljnji još uspješniji rad DPBiH, osnažujući djelovanje Društva na teritoriji cijele BiH, na kojoj ova strukovna umjetnička udruga ima svoje članove.

Skupština je potencirala nedopustiv izostanak bh. pisaca iz upravnih odbora javnih ustanova, eliminiranje pisaca pri pravljenju spiskova osoba sposobnih za bosanskohercegovačku diplomaciju, te sustavno nekorištenje golemog intelektualnog potencijala DPBiH u svim poslovima od državnog značaja za državu BiH i bh. društvo u cjelini, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Gradimir Gojer.