Kultura
0

"Drum Sounds of Istanbul" 26. novembra u art kinu Kriterion

FENA
Party pod nazivom "Drum Sounds of Istanbul“, na kojem će nastupiti izvođači iz Turske i Bosne i Hercegovine, bit će održan 26. novembra u art kinu Kriterion.

Ovaj projekt ima za cilj predstaviti i promovirati istanbulsku alternativnu elektronsku Dubstep/DNB muzičku scenu, kao i potaknuti uspostavljanje saradnje između izvođača iz Turske i naše zemlje, a na partiju će nastupiti Gantz, Exnihilo i Voodocoder iz Turske, te Billain i Zlijay iz Bosne i Hercegovine.

Projekt "Drum Sounds of Istanbul“ nastao je iz potrebe za prezentiranjem turske urbane kulture i bogatog muzičkog kolorita grada Istanbula, kao i njegove sveobuhvatne kulturno - umjetničke slojevitosti i raznolikosti.

Istanbul svojom bogatom kulturno-historijskom svijesti utječe i na oblikovanje mladih urbanih muzičara, tako da njihov zvuk nosi elemente iz bogate riznice muzičkog stvaralaštva, koje je tokom stoljeća akumulirano na prostorima različitih regija Turske, i njih na zanimljiv način inkorporiraju u različite moderne muzičke elektronske forme kreirajući jedinstven muzički doživljaj.

Kao dodatak ovom muzičkom događaju, planirano je postavljanje prodajnog štanda s radovima mlade turske umjetnice Aylin Bilgic, koja je diplomirala na Odsjeku za obradu Keramike Marmara Univerziteta, a koja se pored kiparstva bavi i modeliranjem jedinstvenih komada nakita od keramike.

Sav prihod od ulaznica bit će namijenjen opremanju muzičke sobe u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave“.

Cjelokupan projekt "Drum sounds of Istanbul“ podržala je Turkish Ziraat banka u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Fondacije Kriterion Sarajevo.