Kultura
0

Drugog dana Jazz Festa: Jacky Terrasson

Sarajevo-x.com
Drugog dana 11. Jazz Festa, u okviru Solo Stagea u Domu Vojske Federacije u 19.00, nastupit će pijanista Jacky Terrasson.

The New York Times Magazine piše o Jackyju Terrassonu kao “jednom od trideset mladih umjetnika mlađih od trideset godina koji će ostaviti neizbrisiv trag na američku kulturu u narednim godinama”. Da nisu daleko od istine svjedoči i podatak da je Terrasson do sada dva puta nominovan za nagradu Grammy.

International Herald Tribune o Terrassonu piše kao o briljantnom umjetniku te posebno ističe specifičnu ritmičnost njegovog muziciranja i sposobnost brzih i vještih prelazaka iz najglasnijih u najtiše dionice. Časopis Time uvrstio je njegov prvi album objavljen za Blue Note među najbolje albume 1994. godine, a Los Angeles Times nazvao ga je pijanistom koji posjeduje “briljantnu maštu za improvizaciju, ali i vlastiti i prepoznatljiv zvuk.”

Iako iza sebe ima osam objavljenih albuma Jacky Terrasson je svoj prvi solo album Mirror objavio tek ove godine. Na njemu se pored standarda koje izvodi na jedinstven način, nalazi i nekoliko kompozicija koje svjedoče o njegovom francusko-američkom porijeklu. Podjednako uspješan i u Francuskoj i u Sjedinjenim Državama, Terrasson osvaja značajna priznanja u obje zemlje – proglašen je najboljim jazz muzičarom godine (Prix Django Reihnardt, Academie de Jazz), osvojio je nagradu za najbolji album godine za album Smile, a 2003. godine dobio je nagradu Django d’Or za najbolji album i najboljeg izvođača godine.

Solo nastup kakvim će se predstaviti i na 11. Jazz Festu Sarajevo 2007 na najbolji način dokazuje originalnost Terrassonovog stila, smisao za dinamiku i liriku. “Izvedba je glasna, sa dosta swinga, mnogo emocija i iznenadnih promjena raspoloženja“, objašnjava Terrasson naglašavajući kako mu solo koncerti predstavljaju izuzetno zadovoljstvo.

Sarađivao je sa nekim od najpoznatijih jazz vokala. Na albumu Rendevous pratio je Cassandru Wilson, a radio je kao aranžer i muzičar za Diannu Reeves, Dee Dee Bridgewater, Jimmyja Scotta i Betty Carter. Sarađivao je sa Rayom Brownom, Artom Taylorom, te snimio dva albuma sa Ryom Cooderom.

Pored samostalnih nastupa, Jacky Terrasson nastupa i u duetu sa Emmanuelom Pahudom, te u triju sa basistom Ugonnom Okegwom i bubnjarom Leonom Parkerom. Nastupao je na najpoznatijim svjetskim festivalima i koncertnim dvoranama, te stekao reputaciju jednog od značajnijih pijanista svoje generacije.

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti u box officeu u BKC-u od 12.00 do 23.00, te pola sata prije koncerta u Domu Vojske Federacije BiH.