Kultura
0

Drugo Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground otvara se 26. aprila

FENA
Ulaz u Titov bunker (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ulaz u Titov bunker (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Drugi ciklus Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će otvoren 26. aprila u Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu.

Kustosi II ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti Basak Senova (Turska) i Branko Franceschi (Hrvatska) odabrali su 35 umjetnika iz 19 zemalja.

U proteklih deset dana, u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi, umjetnici su uz pomoć asistenata postavljali svoje radove u ovom nevjerovatnom prostoru. S umjetničkim radovima postavljenim u prvom ciklusu Projekta D-0 ARK Underground, ukupno 82 umjetnička djela krase nekada pustu Atomsku ratnu komandu.

Više od 70 umjetnika iz 28 zemalja regiona i svijeta postavilo je trajno svoja djela u ARK-u.

Na otvaranje drugog ciklusa Projekta D-0 ARK Underground svoj dolazak potvrdili su ministri kulture Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Turske.

U sklopu drugog ciklusa Projekta bit će organiziran Javni program koji će se odvijati u sedmici uoči svečanog otvaranja.

Razgovori s umjetnicima, prezentacije, okrugli sto i performansi održat će se od 23. do 25. aprila 2013. u Bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić i u Historijskom muzeju u Sarajevu, saopćeno je iz Direkcije II bijenala.