Kultura
0

Drugi sarajevski Antifestival od 25. do 27. juna

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju od 25. do 27. juna u Kinu "Bosna“ organizira Drugi sarajevski Antifestival - Drugi SAF.

Kako najavljuju organizatori, ove će godine tema festivala biti antikapitalizam, odnosno potreba za radikalnim promjenama u svjetskoj ekonomiji.

U okviru Drugog Antifesta, predavači iz BiH i inozemstva će održati predavanja o stvarnom karakteru neoliberalnog kapitalizma, destruktivnim posljedicama primjene iste ekonomske ideologije u bivšoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini, kao i utjecaju neoliberalizma na kvalitet univerzitetskog obrazovanja u svijetu i BiH.

Na predavanju "Sedam stvarnih razloga za proteste u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu", bit će riječi o sedam ključnih reformi koje je potrebno provesti za oporavak bh. ekonomije.

Diskusije nakon predavanja će poslužiti razmjeni iskustava različitih ljevičarskih organizacija s prostora Jugoslavije s ciljem jačanja klasne svijesti i solidarnosti naspram destruktivnih nacional-šovinističkih ideologija.

Bit će prikazano i pet dokumentarnih filmova, koji otkrivaju svijet surovog izrabljivanja iza svijeta spektakla u kojem živimo, najavljeno je iz Jedinstvene organizacije za socijalizam i demokratiju.