Kultura
12

Drugi dan Juventafesta obilježio početak kreativnih radionica

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Drugi dan 2. Internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest, počeo je kreativnim radionicama iz tri oblasti: ples i scenski pokret, forum teater i dramaturgija.

"Prvi dan radionica ispunio je sva naša očekivanja. Radili smo na oslobađanju tijela kroz elemente Labanove tehnike i mnogo me iznenadila brzina kojom su polaznici savladali sve elemente radionice, a ambicija mladih ljudi da usvoje što više znanja me svake godine iznova iznenađuje. U nastavku ćemo se baviti timskim radom i zajedništvom na sceni kroz savremeni ples“, rekao je docent na predmetu Ples na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emir Fejzić.

Nakon radionica, publika je imala priliku pogledati još dvije takmičarske predstave. Prva predstava “Pozdravi nekog”, Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice, u režiji Miroljuba Mijatovića odigrala se na Akademiji scenskih umjetnosti, u nešto malo drugačijoj postavci nego u originalu, ali ne izgubivši time ništa od odlične atmosfere. Tekst za ovu predstavu je zasnovan na istinitim svjedočenjima djece iz popravnog doma, a uz rediteljsku pomoć Miroljuba Mijatovića.

Akteri su uspjeli napraviti izuzetno atmosferičnu i sugestivnu predstavu koju odlikuje odlična igra cijelog ansambla, gdje prije svega jasno vidimo izdiferencirane i postavljene karaktere i naznake njihovih odnosa, te istinsko razumijevanje likova koje tumače.

Druga predstava odigrana je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a riječ je o predstavi JU Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo” iz Tuzle, “Antigona”, u režiji glumice Ivane Milosavljević.

Klasična, minimalistička postavka i odlično razumijevanje antičke tragedije, odlikuje ovu predstavu. Osim što fascinira činjenica da srednjoškolci mogu iznijeti grčku tragediju, te prenijeti njenu poruku publici, posebno iznenađuje i originalna autorska muzika koju je komponovala jedna od učenica.

O kvaliteti ove predstave već dovoljno govore brojne nagrade koje je ova predstava osvojila na raznim festivalima u cijeloj BiH, te činjenica da njen festivalski život ne prestaje jer već sljedeće sedmice predstava putuje na festival u Grčku.

Juventafest trajati će do 17. septembra, a publika će imati priliku da na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo pogleda još tri takmičarske predstave teatara iz Srbije, Hrvatke i Slovenije.

Više informacija o Festivalu, fotografije i festivalski program možete pronaći na www.juventafest.ba i na Facebook stranici www.facebook.com/juventa.fest.