Kultura
0

Drastično ugrožavanje spomeničke baštine

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na listu nacionalnih dobara stavila je još 13 spomenika, dok su se na listi ugroženih spomenika našla još tri, rekla je na pres-konferenciji predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović.

Hadžimuhamedović je skrenula pažnju na drastične slučajeve ugrožavanja spomeničke baštine.

Jedan od primjera je svakako i Tašlihan, drugi po starosti hamam u Sarajevu, koji je zbog radova na hotelu "Evropa" u potpunosti uništen. Hadžimuhamedović ističe da je ovaj vrijedan objekt uništen u okviru zakona, što predstavlja paradoks, te da za uništenje Tašlihana treba da odgovaraju i institucije koje su to dopustile.

Istakla je i kontinuirano uništavanje nekropola stećaka po Bosni i Hercegovini te najavila izradu nominacionog fajla, kojim bi se stećci kandidovali za UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Dobra vijest kada je riječ o spomeničkoj baštini je da je parlament usvojio budžet Komisije za zaštitu spomenika. Tako će 200.000 KM biti utrošeno za pet spomenika, 127.000 za mjere zaštite spomenika koji su na listi Vijeća Evrope, 53.000 za historijsko jezgro Blagaja, 10.000 KM za pilot projekt zaštite stećaka.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da pomogne sanaciju tri religijska objekta, koji imaju i nacionalnu vrijednost. A riječ je o džamiji Ferhadija u Banjoj Luci, Samostanu na Plehanu, te Sabornoj crkvi u Mostaru.

Za ovu svrhu Vijeće ministara izdvajat će 600.000 KM godišnje.

Jedan od ključnih problema pri zaštiti kulturnog naslijeđa je svakako i nepostojanje zakona. Kada je riječ o prijedlogu zakona, koji se može pronaći na web stranci Ministarstva civilnih poslova, a koji su radili radne grupe iz Federacije i RS-a, Hadžimuhamedović je istakla da je ovaj zakon ocijenjen kao neustavan i u suprotnosti s Aneksom 8.

S ovim prijedlogom zakona nisu se usaglasili ambasadori Vijeća za implementaciju mira, visoki predstavnik u BiH, a i članovi Predsjedništva BiH su izrazili neslaganje, tako da on neće ići u proceduru. Kako je rekla Hadžimuhamedović jedan od osnovnih problema ovog zakona je što se oduzimaju ingerencije državi BiH.