Kultura
0

Dragan Jovičić: Premijera predstave "Ljubav" krajem oktobra

FENA
Dragan Jovičić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Jovičić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstava "Ljubav" Murraya Schisgala bit će prva premijera u novoj umjetničkoj sezoni na sceni Kamernog teatra 55, a planirano je da bude izvedena 25. oktobra - potvrdio je Agenciji Fena direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić.

On navodi da je riječ o trećoj premijeri u ovoj godini, te da je taj tekst Jurislav Korenić još 1966. godine postavio na scenu Kamernog teatra 55, a ovo će biti njegova obnova.

Režiju predstave radit će američki reditelj i glumac Ronald Rand, koji će ujedno biti i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti.

Jovičić naglašava da će umjetnička sezona početi i prije ove premijerne predstave repriznim izvedbama sa stalnog repertoara Kamernog teatra 55, te da će također s predstavom "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 20. septembra gostovati u Tuzli.

"Također, tokom MESS-a koji počinje 28. septembra sedam do osam predstava bit će izvedeno na sceni Kamernog", kazao je on.

Najavljuje da već postoje planovi za iduću godinu koje još do kraja oktobra treba potvrditi Umjetnički savjet ovog teatra.

Ipak otkriva da će na scenu biti postavljena dva teksta. Jedan se odnosi na nagrađeni tekst "Bajka koju idiot priča" banjalučke mlade spisateljice Lane Bastašić koji je pobijedio na konkursu bh. drame, a drugi će biti postavljen povodom obilježavanja 100. godišnjice od atentata Gavrila Principa na Franca Ferdinanda.

Dragan Jovičić podvlači da se nije mnogo promijenilo u vezi sa finansijskim statusom Kamernog teatra 55.

"Sve je teže i teže kada je riječ o finansijskoj situaciji. Jedino se nadamo da ćemo se rebalansom budžeta KS uspjeti nekako iščupati i privesti kraju ovu godinu", zaključio je on.