Kultura
0

Doručak, dokumentarci i nagrade za završetak Pravo ljudski Festivala

Klix.ba
Foto: Vanja Čerimagić
Foto: Vanja Čerimagić
U Sarajevu se od 12. do 17. novembra održava deveti po redu Pravo ljudski, filmski festival o ljudskim pravima.

U nedjelju 16. novembra, Pravo ljudski Film Festival sa sobom donosi posebni program "Zabranjeno za snove!", posvećen radu neustrašive njemačke režiserke, Ulrike Ottinger, a u okviru ovog programa prikazani će biti filmovi "Pod snijegom" i "Čudak Orlando".

Festivalski posjetioci nedjelju će moći započeti doručkom i predavanjem - drugim po redu "Dok jutrom", ovaj put na temu “Rad(ne) slike“, koje će voditi posebni gost festivala i suradnik Haruna Farockija Michael Baute. U nedjelju će posjetitelji Festivala napokon dočekati i projekciju djela “Nacionalna galerija“ Fredericka Wisemana, sa početkom u 17 sati u kinu Meeting Point.

Nedjeljno "Dok jutro" održat će se u Galleriji Duplex u 11 sati, a radi se o neodoljivoj kombinaciji uvoda u rad Haruna Farockija i doručka za ljubitelje filma i francuskih poslastica.Ovom prilikom istraživat će se metode kojima se Farocki koristio kao vrsni čitalac i kritičar slika kako u svojim opservacijskim dokumentarnim filmovima, tako i u svojim esejskim filmovima.

Dom za radove Ulrike Ottinger na Pravo ljudski Film Festivalu ovaj put će biti kino Meeting Point, gdje će se u 15 sati prikazati film “Pod snijegom“. Film govori o lokalnom stanovništu japanske pokrajine Echigo koje šest mjeseci živi sa i pod snježnim pokrivačem, te je zbog toga razvilo vlastite običaje svakodnevnog življenja, festivale i vjerske rituale. “Čudak Orlando“ će u 21 sat u formi “malog svjetskog teatra” pokazati historiju svijeta od samih početaka do danas, uključujući greške, nesposobnost, glad za vlašću, strah, ludilo, okrutnost i banalnost – u priči od pet epizoda.

Posjetitelje devetog Pravo ljudski Film Festivala u nedjelju očekuje i projekcija filma “Nacionalna galerija“ američkog autora Fredericka Wisemana. Ovim filmom gledaoci i gledateljice se vode iza kulisa londonske Nacionalne galerije; u vječitoj i vrtoglavoj igri ogledala, film gleda slike koje gledaju film.

U 17 sati u art kinu Kriterion, proglašenjem najboljeg Zumiraj prava filma za mlade i Zumiraj prava fotografije za mlade, završava se festivalski Zumiraj Prava program. Odluka o najboljem filmu i fotografiji Zumiraj prava programa i ove godine pripada žiriju koji sačinjavaju mladi umjetnici, umjetnice, aktivisti i aktivistkinje iz cijele BiH.Iz direkcije Festivala su naglasili da im je posebno zadovoljstvo što će dva člana ovogodišnjeg Zumiraj prava žirija biti i Aldina Ključo i Ramo Tučić, stipendisti Fondacije Hastor, koja kao i Pravo ljudski Film Festival ima misiju da pristup obrazovanju bude dostupan svim mladih u BiH.