Kultura
21

Donji Vakuf: Omaž novinaru i književniku Samiru Tahiroviću

FENA
Donji Vakuf
Donji Vakuf
U donjovakufskom Domu kulture pred velikim brojem posjetilaca sinoć je održan omaž za književnika i novinara Samira Tahirovića, koji je preminuo u oktobru prošle godine u 40. godini.

Bio je ovo jedan u nizu događaja u programu ovogodišnjih 502. " Dana Ajvatovice", manifestacije o kojoj je rahmetli Samir pisao brojne reportažne novinarske zapise i priče.

"Samir je bio plemenita duša, dostojanstven, veličanstven, i jedan od najboljih primjera časnog, moralnog i čestitog čovjeka", kazao je Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlisa IZ-a Donji Vakuf, sa sjetom se prisjećajući drugog, dopunjenog izdanja njegove posljednje knjige "Bilo jednom...".

Književnik i slobodni novinar Sabahudin Hadžialić bio je Samirov dugogodišnji prijatelj i kolega. Njegov odlazak smatra velikim gubitkom za sve dobre ljude, koji su u njegovom stvaranju znali iščitati prave vrijednosti ljudskog roda.

Treba istrajati, dodao je, na inicijativi da se Gradska biblioteka u Donjem Vakufu nazove po čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u svom gradu, ali i izvan njega.

Emotivno i biranim riječima o liku i djelu Samira Tahirovića govorila je novinarka Dijana Duzić, njegova dugogodišnja radna kolegica na Radio Donjem Vakufu.

Profesor bugojanske gimnazije Viktor Dundović pročitao je književni portret Samira Tahirovića objavljen u njegovoj posljednjoj knjizi.

Književnik i pisac iz Donjeg Vakufa Bakir Abdagić recitovao je pjesmu koju je o Samiru napisao za vrijeme njegovog života i koja, kako je kazao, oslikava njegov karakter i vrijednosti, nazvavši ga donjovakufskim "biserom pisane riječi".

Priče iz dopunjenog izdanja Samirove knjige "Bilo jednom..." čitali su Naida Mlinarević, Amar Ferizović, dok je promociju moderirala Šahza Hadžić.

Sav prihod od prodatih knjiga namijenjen je porodici rahmetli Samira Tahirovića.