Predstava Ivice Ivanca
0

"Don Juan" stiže u Tuzlu

Sarajevo-x.com
Nakon uspješno izvedene premijere u Pečuhu, koprodukcijskog projekta Narodnog pozorišta Tuzla i Hrvatskog kazališta Pečuh "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh" Ivice Ivanca, ansambl predstave se seli u Tuzlu, gdje je planirana i tuzlanska premijera 23. maja 2011. godine u 20:00 sati.
Ovo je prvi zajednički projekat ova dva prijateljska pozorišta, koja su do sada svoju dugogodišnju saradnju i prijateljstvo održavali i njegovali razmjenom predstava.

Hrvatsko kazalište Pečuh je redovan gost Narodnog pozorišta Tuzla i učesnik na tradicionalnoj pozorišnoj Reviji "Tuzlanski pozorišni dani", a Narodno pozorište Tuzla se svake godine sa svojim najboljim ostvarenjima predstavlja publici u Pečuhu.

Režiju ove predstave potpisuje, poznata redateljica iz Zagreba, Nina Kleflin kojoj je ovo prva saradnja sa HK Pečuh, a nakon uspješnih režija predstava "Kako voli druga strana", "Buba u uhu" i "Na tri kralja ili kako hoćete" ovo joj je četvrti projekat u NP Tuzla.

Da je i ovaj put napravila pun pogodak sa odabirom djela i ansambla, koji čine: Slaven Vidaković, Armin Ćatić, Ivana Perkunić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić i Milenko Iliktarević, kao i saradnika Osmana Arslanagića scenografa i Marije Šarić Ban kostimografa, govori činjenica da je publika u Pečuhu bila oduševljena sinoćnjom premijerom.

Don Juan kao legendarni zavodnik je neiscrpna tema koja vjekovima plijeni pažnju kod umjetnika različitih profila. Djelo "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh" uspješno spaja stari mit o Don Juanu sa savremenim egzistencijalnim promišljanjima, starinsku priču o dva putnika, dva prijatelja, na putu prema spoznaji, na putu jedan prema drugom i prema samima sebi. U ovom djelu Don Juan nije samo drski osvajač žena koji time navlači na sebe gnjev neba, već i nesretni sanjar u potrazi za smislom. Don Juan Ivice Ivanca, za razliku od ostalih, je iskren i nikada ne daje lažna obećanja. I njegov sluga Sganarelle u ovoj drami je drugačiji. Dok je u drugim dramama lik Sganarella uglavnom utjelovljivao Don Juanov glas savjesti, Sganarell Ivice Ivanca se ponaša slobodnije i bez griže savjesti, da se postavlja pitanje tko je u ovoj drami Don Juan.

Predstava malo sjetna, malo duhovita, malo gorka i cinična i duboko zapletena u fine niti promišljanja o ljubavi i prijateljstvu daje dovoljno motiva da tuzlanska publika ne propusti pogledati ovu predstavu.

Za sve one koji nisu u mogućnosti da pogledaju premijeru u Narodnom pozorištu Tuzla u ponedjeljak, 23. maja 2011. godine, prva repriza je zakazana za utorak, 24. maja 2011. godine, takođe u 20:00 sati.