Veliki uspjeh Adnana Ćatića
0

Dokumentarni film "Red Point" osvojio dvije nagrade

Piše: E. Isanović
Insert iz filma
Insert iz filma
Prije održavanja 11. takmičenja u brzinskom penjanju na Paklenici (kod Zadra) održan je treći po redu TrangoWorld Film Festival. Prikazivani su aplinistički dokumentarni filmovi. Našu zemlju predstavljao Adnan Ćatić, jedan od najboljih bh. sportskih penjača.

Naime, kako je Ćatić rekao za Sarajevo-x.com, prijave za ovo takmičenje primale su se do 20. aprila, a komisija je metodom eliminacije odlučivala o tome koji će se film prikazati na takmičenju. Dokumentarac “Red Point” čiji je Ćatić autor izborio je plasman u finale.

Film je na svojstven i nadasve orginalan način napravio spoj nacionalne baštine, etnologije i alpinizma, a gledaoci su ujedno mogli vidjeti i panoramu Sarajeva. Sve je to trajalo šest minuta i 18 sekundi.

Dokumentarac je izazvao veliko oduševljenje. Osvojio je prvo mjesto stručnog žirija i prvo mjesto - nagrada publike. Pored toga bit će prikazan na festivalu extremnih sportova Vanka Regule na Braču sredinom jula.

Osvajač prvog mjesta Adnan Ćatić za Sarajevo-x.com je rekao:

“Presretan sam, nisam se nadao ovakvom uspjehu. U prvom dijelu filma koristio sam muziku od Himze Polovine – Kad’ ja pođoh na Bentbašu, a u drugom dijelu jednu od pjesama Safeta Isovića . Ovo je moj prvi film i dao mi je podsticaj da i dalje radim na afirmaciji ovoga sporta. Dokumentarac još uvijek nigdje nije javno objavljen, jer bi se trebao prikazati na nekim festivalima. Sniamanje je bilo na Darivi gdje je predstavljeno brzinsko penjanje, slack-line i uspon na Babin zub”.