Kultura
0

Dokumentarni film Ferida Sokolovića otkriva "Tajnu zgošćanskih stećaka"

FENA
Foto: Panoramio.com
Foto: Panoramio.com
Dokumentarni film "Otkrivanje tajni zgošćanskih stećaka" autora Ferida Sokolovića prikazat će cijeli tok istraživanja koja su od 23. jula do 13. augusta vršena u Zgošći, mjestu gdje su 1891. otkriveni stećci koji su svojom ljepotom i drugačijim načinom obrade dugo plijenili pažnju i budili zanimanje arheologa i historičara.

Kako je Feni istaknuo autor filma Sokolović, projekt je zasnovan na tri faze, a vodi ga Udruženje građana "Art-Sef" Visoko. Prvi dio filma predstavljat će čitanje natpisa sa zgošćanskog stupca, nešto drugačije vrste stećka od klasičnog sljemenjaka. S obzirom na to da je stupac oštećen, čitat će se metodom skeniranja koju vrši Alija Potić.

Drugi dio projekta je arheološko istraživanje lokaliteta u mjestu Zgošća na kojem su stećci pronađeni, a u vrt Zemaljskog muzeja BiH doneseni 1913. godine.

"Danas je ta lokacija ledina, ali su istraživanjem pronađeni značajni arheološki nalazi - prvenstveno dijelom devastirano, a dijelom očuvano srednjovjekovno groblje s dosta arheoloških artefakata. Kuriozitet je da smo pronašli grobnicu na mjestu gdje je stećak stajao, a među artefaktima je pronađen i po načinu izrade i ornamentima jako dragocjen prsten ", navodi Sokolović.

Zanimljiv je podatak da je na stupcu ispod kojeg se nalazila grobnica napisana riječ ban, te da su u grobnici pronađeni muški, ženski i dječiji skelet, čime je potvrđena njihova porodična veza. Utvrđivanjem njihove starosti historičari će moći tačno precizirati o kojem je bosanskom banu riječ.

Sokolović navodi da će zadnju klapu filma predstavljati postavljanje stećka u Kaknju s pripadajućim nalazima pronađenim u grobnici.

Voditelj istraživanja arheologinja Zemaljskog muzeja BiH Lidija Fekeža-Martinović kazala je Feni da je Zgošća kraj umjetnosti stećaka, koji datiraju iz prve polovine 15. stoljeća. Ona navodi da su zgošćanski stećci - jedan sljemenjak i jedan stup, veoma zanimljivi, te su u rangu s nekropolom u Radimlji i nekim drugim hercegovačkim nekropolama.

"Dekoracije koje se nalaze na drugim stećcima prisutne su i ovdje - dvorac, dvoboj ili konjanici, rozete, te vrpca i drugi elementi, ali sama kompozicija i izvedba tih motiva te neki detalji unutar motiva su zaista nešto posebno", kazala je ona.

Fekeža naglašava da je za ove stećke od kada su pronađeni uvijek bilo zanimljivo šta se krije ispod njih, a to je upravo i bio predmet završenog istraživanja.

"Na kraju se otkrilo da je taj teren izuzetno bogat i da se na njemu treba mnogo više raditi nego što smo mi to uspjeli za mjesec dana", potcrtala je ona.

Za premijerno prikazivanje ovog dokumentarnog filma čekat će se nalazi obrade svih pronađenih artefakata te utvrđivanje starosti kostiju, što će biti poznato tek za otprilike šest mjeseci.