Kultura
0

Dogovorena izrada Male enciklopedije Bosne Srebrene

FENA
Ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" iz Zagreba Vlaho Bogišić i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan potpisali su u četvrtak na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Ugovor o suradnji za izradbu projekta Mala enciklopedija Bosne Srebrene.

Projekt ima za cilj izraditi enciklopediju u kojoj bi se u formi natuknica izložila građa vezana uz djelovanje franjevaca Bosanske vikarije, poslije provincije Bosne Srebrene, saopćeno je iz Franjevačke informativne agencije (FIA).

Enciklopedija bi sadržavala opće pojmove iz društvenog i crkvenog, posebno franjevačkog života, zemljopisne pojmove koji su vezani uz djelovanje franjevaca u BiH, Hrvatskoj i drugim krajevima, pripadnike franjevačkog reda koji su ostavili vidljiv trag napretka kraja u kojemu su boravili i djelovali, kao i pojedince koji su surađivali s franjevcima.

Knjiga bi bila urađena kao jednosveščana enciklopedija koja bi sadržavala oko 2.500 članaka i oko 2.000 ilustracija i bila bi standardne forme enciklopedijskog sveska.

Nositelji projekta su Leksikografski zavod i Franjevačka provincija Bosna Srebrena.

Uime Leksikografskog zavoda voditelj posla bit će Pejo Ćošković, a uime Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marko Karamatić.

Kako je projekt zahtjevan, uz stručnjake iz Leksikografskog zavoda i članove Franjevačke provincije Bosne Srebrene, predviđeno je da na izradi enciklopedije sudjeluju stručnjaci iz različitih područja humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti.

Najveći dio posla na ovome projektu trebao bi biti dovršen u sljedeće tri godine, a objavljivanje Male enciklopedije Bosne Srebrene predviđeno je u prvom tromjesečju 2011. godine.