Pariz
0

Događajem "Sarajevo, vive clarte" odata počast Semprunu

FENA
U Parizu je sinoć, na događaju "Sarajevo, vive clarte" koji je organizirao Centar "Andre Malraux", odana počast nedavno preminulom piscu Jorgeu Semprunu.

Uz fokus na Sarajevo, slavni francuski glumci Jeanne Moreau i Michel Piccoli čitali su njegove tekstove, a gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen pozdravio je prisutne i odao počast Jorgeu Semprunu pismom koje je pročitano tokom ovog događaja.

Semprun, nekada predsjednik udruženja "Pariz Sarajevo Evrope" u Sarajevu je vidio mjesto s dugom tradicijom poštovanja, suživota i bratstva, grad sa evropskom budućnosti.

U toku večeri prikazan je i film "Sarajevo, notre resistance" (Sarajevo, naš otpor), reditelja Robina Hunzingera.

Jorge Semprun, istaknuti pisac, scenarista, bivši ministar kulture Republike Španije i član Akademije Goncourt, bio je aktivan učesnik u pokretu otpora u Francuskoj zbog čega je s 19 godina deportovan u zloglasni koncentracioni logor Buchenwald. Učestvovao je u borbi protiv Frankovog režima između 1953. i 1962. podstičući tajni rad Komunističke partije u Španiji pod pseudonimom Frederico Sanchez.

Njegov književni rad donio mu je brojne nagrade od kojih nagradu za Mir njemačkih izdavača i knjižara, nagradu Femina, Weimar, Nonino, itd.

Nakon što se demokratija vratila u Španiju, Jorge Semprun postaje ministar kulture i ostaje na ovoj funkciji od 1988. do 1991.

Umro je 7. juna 2011. godine u 87. godini života.