Kultura
0

Dodjelom nagrada večeras se zatvara prvi Festival "Dani Jurislava Korenića"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dodjelom nagrada večeras će u Kamernom teatru 55 uz prigodnu svečanost biti zatvoren 1. festival "Dani Jurislava Korenića", pokrenut u znak odavanja počasti idejnom utemeljitelju i osnivaču ovog kultnog sarajevskog teatra.

Program će upotpuniti i performas u izvedbi mladog glumačkog ansambla "Hekem nejse".

Festival je bio takmičarskog karaktera, u okviru kojeg je izvedeno sedam predstava iz regije - Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH.

Nagrada "Žan Marolt", u čast jednog od najistaknutijih glumačkih imena bh. teatarske i filmske scene, bit će dodijeljena za najboljeg glumca/glumicu festivala, potom Nagrada za najbolju režiju, Nagrada za najbolji kostim, Nagrada za najbolju scenografiju, Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu, te Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu - Borislav Boro Stjepanović (predsjednik), Aleksandar Seksan, Dženana Burek, Maja Salkić i Pjer Žalica.

U okviru pratećeg festivala programa upriličeno je i šest promocija knjiga, a dvorana Kamernog za sve predstave bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.