"Umjetnost dodira"
24

Dodjelom nagrada "Sloboda" počela Sarajevska zima

Piše: A. Dž.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dodjelom nagrada "Sloboda", koje tradicionalno dodjeljuje Međunarodni centar za mir Sarajevo (IPC), u Muzeju Sarajeva danas je počeo 29. internacionalni festival Sarajevska zima koji će se s temom "Umjetnost dodira" održavati do 21. marta.

Nagrada "Sloboda" dodjeljuje se zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos u borbi za humanizam, ljudska prava i slobode u zemlji i svijetu.

Dobitnici nagrade za 2012. su Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, Thorbjorn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope, Kurt Bergmann, pokretač humanitarnog projekta "Susjed u nevolji" iz Austrije, Nermina Kurspahić, glavna i odgovorna urednica časopisa Odjek, USAID, ACIPS, Mreža za izgradnju mira u BiH, Fondacija Mak Dizdar, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Fondacija Mozaik.

"Drago nam je da su naše aktivnosti na području zaštite i promoviranja ljudskih prava prepoznate. ACIPS je udruženje od oko 270 mladih stručnjaka koje se već skoro deset godina bori za zaštitu ljudskih prava u BiH i za unapređenje na putu ka evropskim integracijama", rekla je predsjednica ACIPS-a Lajla Zaimović-Kurtović.

David Barth, direktor misije USAID-a za BiH, kazao je da je velika čast dobiti ovu prestižnu nagradu.

"Vlada SAD-a je ponosni partner narodu BiH već 15 godina. Za to vrijeme uložili smo blizu 1,6 milijardi dolara u obnovu ratom porušene zemlje, a sada radimo na uspješnoj tranziciji BiH", kazao je Barth te dodao da nagrada predstavlja priznanje svima onima koji se bore za ekonomske i socijalne slobode u BiH.

Podsjetivši na humanitarnu akciju koju je prije 20 godina pokrenula autrijska državna televizija, a u kojoj je prikupljeno 125 miliona eura, Bergmann je kazao da su se Austrijanci željeli pomoći narodu BiH da dođe do svoje slobode.

"Ovo priznanje je priznanje Austrijankama i Austrijancima za tu uspješnu akciju", izjavio je pokretač humanitarnog projekta "Susjed u nevolji". On je Bosni i Hercegovini poželio da što prije uđe u Evropsku uniju.

U toku dana uslijedit će različite manifestacije iz programa ovogodišnje Sarajevske zime, a ceremonija svečanog otvaranja održat će se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Velikoj sali od 17:30 sati.