Dom mladih u Sarajevu
0

Dodjeljene nagrade za najbolja književna ostvarenja u 2008.

Sarajevo-x.com
Danas je na svečanoj ceremoniji u Domu mladih u Sarajevu Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine dodijelilo tradicionalnu Godišnju nagradu za najbolja ostvarenja u 2008. godini.

Nagrade je uručio gradonačelnik grada Sarajeva Alija Behmen, pokrovitelj Godišnje nagrade UIK BiH sa predsjednikom Udruženja izdavača i knjižara BIH Ibrahimom Spahićem i predsjednicom Žirija UIK BIH akademik prof. dr. Hanifom Kapidžić Osmanagić.

Žiri u sastavu: Hanifa Kapidžić Osmanagić, Marina Katnić Bakaršić, Veselin Gatalo, Bojan Hadžihalilović i Mirsad Bećirbašić donio je odluku za sljedeće kategorije: za najbolji izdavački projekat, najbolje autore, najbolji grafički dizajn, najbolje prevodioce, najboljeg lektora, najboljeg urednika, specijalnu nagradu i posebno priznanje Žirija UIK BIH.

Najbolji izdavački projekti u 2008.

Izabrana djela Danila Kiša

Za najbolji izdavački projekat u 2008.godini žiri je proglasio Izabrana djela Danila Kiša u sedam knjiga (Rani jadi, Bašta, pepeo, Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih, Čas anatomije i Homo poeticus). Ovaj istinski poduhvat zajednički su ostvarili Međunarodni centar za mir, Sarajevo, Nova knjiga, Podgorica i Naklada Zoro, Zagreb, činjenica od posebnog kulturološkog značaja unutar interkulturalne južnoslovenske književne zajednice.

Najbolji autor 2008. godine

Akademik prof. dr. Tvrtko Kulenović - "Izabrana djela"

Tvrtko Kulenović zbog svog osebujnog stila, izuzetne erudicije i originalnih pripovjednih modela zauzima posebno mjesto u bosanskohercegovačkoj književnosti. Njegova Izabrana djela (Međunarodni centar za mir, Sarajevo, Connectum, Sarajevo, Planjax, Tešanj, 2008.) svjedoče da je riječ o opusu trajne vrijednosti, u kojem putopisi, eseji i proza prevazilaze žanrovske granice i tvore stilski jedinstvenu cjelinu prepoznatljivog, gotovo muzičkog ritma. Kulenovića odlikuje specifična poetika u kojoj se subjektivno prožima sa objektivnim, autobiografsko sa fikcionalnim, u kojoj su i putopis i roman uvijek utemeljeni u pročitanoj i proživljenoj, reinterpretiranoj lektiri, ali i umjetnosti uopće. Autor kombinira fragmente lirskoga, fragmente proživljenoga, historijskoga (često humanistički angažiranoga) i književnoteorijskoga, pri čemu je bitna stilska odrednica njegovih djela uvijek autorefleksija.

Nura Bazdulj - Hubijar

Nura Bazdulj Hubijar je rijetka književna pojava za koju se može reći da je porodični pisac. To znači da je rado čitana i da piše za sve generacije. Dovoljno je napomenuti da je samo roman "Ljubav je sihirbaz babo" doživio sedam izdanja, a "Ruža“ je tako i toliko prihvaćena među mladim da su imena likova iz romana postali sinonimi prve i istrajne ljubavi. U žiži njenih tematskih preokupacija je bosanskohercegovački čovjek sa svim postratnim traumama. Čitalac će u sudbinama junaka prepoznati i dio vlastite sudbine.

Prof. dr. Mustafa Imamović - "Knjige i zbivanja"

Knjiga Mustafe Imamovića "Knjige i zbivanja" (Magistrat, Sarajevo, 2008.) sadrži sabrane autorove prikaze, osvrte i komentare nastale tokom četrdeset godina, postajući tako i svojevrsna historija akademskog rada samog autora, a istovremeno i presjek mijena jednoga društva, jedne sredine, tema koje su joj bile u fokusu. Činjenica da su tekstovi objavljeni bez izmjena, intervencija, bez naknadnog retuširanja pravi je raritet, što svjedoči o autorovoj hrabrosti, ali i o znanstvenoj stabilnosti i utemeljenosti stavova. Impozantan imenski registar pokazuje širinu spektra autora o kojima Imamović piše, omogućavajući čitateljima da sami izaberu da li će knjigu čitati hronološki ili prema autorima i temama. Mustafa Imamović pred čitateljima se predstavio kao erudita koji uz historiografiju i političke teme poznaje i kulturu, književnost, umjetnost, te je knjiga personalizirana povijest, ali i svojevrsna autorova intelektualna biografija visokih dometa.

Najbolji grafički dizajn 2008. godine

Akademik Dževad Hozo za djelo "Grafika"

Ovo djelo (izdanju ALUBIH i Grafotiska) je nastalo nakon Umjetnosti multioriginala, koja je danas obavezna literatura na nekoliko likovnih akademija. Hozo je na jednom mjestu sakupio sve svoje znanje i ostavio ga za buduće generacije. Istorija Grafike je opisana u devet cjelina na preko 1.500 stranica, 3.200 reprodukcija i predstavlja pravu enciklopediju "Grafike", jedinstvenu na polju istraživanja kraljice umjetnosti.

Pristup u dizajnu, odabiru papira, monohromatskog tiska, ukazuje da je Hozo želio napraviti svoje knjige pristupačne cijenom najširoj publici, što daje posebnu vrijednost Hozinom majstorskom djelu.

Najbolji prevodilac 2008. godine

Za najbolje prevodioce književnih tekstova u 2008. godini, žiri je proglasio Marinu Trumić-Kisić i Zvonimira Radeljkovića.

Najbolji lektor 2008. godine

Zinaida Lakić

Zinaida Lakić već niz godina u svom lektorskom radu predano traga za najboljim rješenjima, te tako njeno ime kao lektora nalazimo u nekim od najznačajnijih knjiga objavljenih u našoj zemlji. Njeno poznavanje jezika i ljubav prema jezičkom bogatstvu, kao i poštovanje prema autorskom individualnom stilu daleko su od svake rigidnosti i uskogrudosti jezičnog puritanizma. Konačno, Zinaida Lakić svojim dugogodišnjim radom vraća lektorskom poslu zasluženi dignitet i pokazuje kolika je uloga lektora u konačnom nastanku knjige.

Najbolji urednik 2008. godine

Almir Zalihić

Almir Zalihić je urednik koji ne samo da je u protekloj godini pronašao način da BH publici učini dostupnim nama uglavnom nepoznatog a u svijetu nezaobilaznog Vladimira Sorokina; on uspijeva motivisati pisce iz Bosne i Hercegovine i kroz objavljivanje njihovih djela-učiniti njihovo pisanje svrsishodnim. Almir Zalihić pokazuje svojim radom šta urednik daje piscu i knjizi, šta pisac i knjiga zaista, u dobro uređenom djelu, mogu ponuditi čitalačkoj publici Bosne i Hercegovine.

Specijalna nagrada žirija UIK BiH za 2008.

Knjiga "Bosanski brdski konj" (TKD Šahinpašić 2008.) je svojevrstan omaž skromnoj i poslušnoj životinji koja je često gladna i nepotkovana, strpljivo i bez pogovora, doslovno na svojim nevelikim leđima iznijela bosanski Srednji i Novi vijek. Sjajne ilustracije, inovativna ideja, mnoštvo faktografskih činjenica, snažni komentari, odličan prelom i uvez, sve to čini ovu knjigu vrijednom nagrade za najinventivniji izdavački projekt u 2008. godini u Bosni i Hercegovini.

Posebno priznanje žirija UIK BiH

za najbolju stručnu i univerzitetsku knjigu "Roboti u industriji"

Objavljivanjem ove knjige (Društvo za robotiku Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Mašinski fakultet Sarajevo i Građevinski fakultet Mostar) obogaćena je naša naučno-stručna literatura iz veoma interesantne i značajne oblasti koja dobija sve veći zamah u neposrednoj proizvodnji, a ima veliki utjecaj na znatan broj utjecajnih faktora koji proizvodnju čine efikasnijom, humanijom i ekološki prihvatljivijom.