Sarajevo
0

Dodijeljene nagrade partnera 17. SFF-a

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U okviru 17. Sarajevo film festivala (SFF) sinoć su dodijeljene nagrade partnera SFF-a, a nominaciju za sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2011. osvojio je film "Van" izraelskog režisera Roeea Rosena.

Žiri za ovu nagradu sačinjavali su Igor Čamo, dizajner zvuka i kompozitor (BiH), Zvonimir Jurić, reditelj i scenarist (Hrvatska), i Carpline Liberesco, producentica (SAD).

Pobjednik u ovoj kategoriji ulazi u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

Nagradu EDN Talent Grant osvojio je film "Moj glas" režisera Monice Lazurean-Gorgan i Andreija Gorgana iz Rumunije, koji je za ovu nagradu odabrao žiri u sastavu Luciano Barisone, direktor Visions du Réel festivala (Švicarska), Biljana Garvanlieva, rediteljica (Makedonija) i David Rieff, novinar i pisac (SAD).

EDN Talent Grant je ustanovljen kroz saradnju SFF-a i Evropske dokumentarističke mreže, u svrhu podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma iz regije.

Cicae nagradu osvojio je film "Disati" režisera Karla Markovicsa iz Austrije, a članovi žirija za ovu nagradu bili su Jon Barrenechea, generalni direktor The Duke of York’s Picturehouse u Brightonu (Velika Britanija), Ruta Boguzaite, direktorica kina Pasaka (Litvanija) i Francesco Clerici, rukovodilac Barz and Hippo obrazovnih projekata i reditelj (Italija).

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa - igrani film. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike, putem mreže od 3.000 kina.

Ovogodišnju nagradu Cineuropa osvojio je film "Ave" režisera Konstatina Bojanova iz Bugarske, a nagradu mu je dodijelio žiri u kojem je bio Ivan Corbisier, direktor Filmskog festivala Bruxelles iz Belgije.

Nagradu dodjeljuje Cineuropa portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima, i to filmu koji, osim što nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje evropskog dijaloga i integracije. Vrijednost nagrade iznosi 5.000 eura.