Kreševo
0

Dodijeljene nagrade „Fra Grgo Martić“ za 2009. godine

FENA
U subotu uvečer su u Kreševu dodijeljene književne nagrade „Fra Grgo Martić“ za 2009. godinu. Dobitnici nagrada kako saznaje Fena od sekretara Fondacije Mile Jukića, u kategoriji najbolja knjiga poezije - plaketu i 7.000 KM dobila je Tanja Stupar-Trifunović iz Banje Luke, a isti iznos dobio je i Žarko Šarić iz Srpca u kategoriji najbolja knjiga proze.

Plaketu i iznos od 1.000 KM dobili su autor najboljeg poetskog prvijenca, Srđan Mršić, te autorica najboljeg proznog prvijenca, Lamija Grebo, oboje iz Sarajeva.

U kategoriji za najbolji književni rad inspiriran fra Grgom Martićem ili Bosnom Srebrenom, plaketu i 2.000 KM dobio je Anto Zirdum iz Viteza.

Program je vodila zagrebačka operna pjevačica Sandra Bagarić, koja je, zajedno sa Ivicom Šarićem i Aidom Mušanović, nastupila i u muzičkom dijelu programa, a prisutnima su se obratili i Svjetlan Stanić, vlasnik „Stanić grupe“, koji je inače osnivač i jedini financijer Zaklade, Anto Stanić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade, te Mato Barišić, načelnik Općine Kreševo.

Ove godine je na natječaj stiglo 106 radova, a najbolje je odabrao ocjenjivački žiri u sastavu: Amir Brka, Stevan Tontić i Dragan Marijanović.

Istoga dana prijepodne u „Napretkovom“ domu je održan okrugli stol Pobratimstvo lica u svemiru, a ovogodišnja tema bila je Božansko u savremenom pjesništvu.

U popodnevnim satima je pred spomenikom fra Grgi u središtu Kreševa priređen i poetski recital na kojem je sudjelovalo četrdesetak pjesnika iz cijele BiH, koji su potom posjetili Franjevački samostan u kojem je fra Grgo proveo dobar dio svog života, te njegovu spomen-sobu i samostanski muzej.