Kultura
0

Dodijeljene nagrade Fra Grgo Martić, najboljima po 7.000 KM

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
Ovogodišnji dobitnici nagrade Fra Grgo Martić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Domu pisaca u Sarajevu danas su uručene godišnje nagrade "Fra Grgo Martić" najboljim književnim autorima u 2013. godini: Feđi Bogdanoviću, Zlatku Topčiću, Selmi Kešetović, Berislavu Juriču i Adnadinu Jašareviću.

Istaknuti bh. književnik Zlatko Topčić nagrađen je sa 7.000 KM u kategoriji najbolja knjiga proze za djelo "Dagmar", roman realiziran u mailovima između supruge bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, Dagmar Veškrnove Havlove, i bh. pisca Oscara Ferageta.

"Glavni junak ovog romana šalje mail saučešća Dagmar Havlovoj i od tog trenutka između njih dolazi do jedne intrigantne korespondencije. Mislim da miks između dokumentarističke i pseudodokumentarističke proze može biti zanimljiv, ne samo onima koji vole čitati tuđe mailove", rekao je Topčić te dodao da je imao čast da se sretne s Havelom u dva navrata, prvi put u Češkoj, a zatim i prilikom njegovog posjeta Sarajevu '90-ih godina.

"Zahvaljujem se onima koji su me prije dvije godine otpremili na Biro za zapošljavanje, jer sam zbog toga prvi put u životu bio u prilici da se s potpunom posvećenošću bavim onim što najviše volim - pisanjem. Ova knjiga, koja je nagrađena, je dokaz da te dvije godine nisam proveo u dangubi. Stoga bih želio poručiti da u životu nikad ne znamo šta je za nas loše, a šta dobro", istaknuo je Topčić, dodavši da mu je nagrada, koja nosi časno ime jednog učenjaka i prosvjetitelja, sigurno jedna od najdražih.

Feđa Bogdanović je također nagrađen sa 7.000 KM za knjigu "Promjene i proročanstva", koju je žiri proglasio najboljom zbirkom pjesama.

Zanimljivo je da je Bogdanović konkurisao za prvi rukopis, ali je žiri u sastavu Dragan Marjanović, Almir Brka i Stevan Tontić prepoznao potencijal i kvalitet za glavnu nagradu.

"Nagrada mi daje snagu da se nastavim baviti pisanjem. Ovo je za mene vjetar u leđa i nadam se da će biti još knjiga", kazao je novinarima Bogdanović.

Nagrade su uručene i Selmi Kešetović za knjigu "Bog ima miris vanilije" (najbolji poetski prvjenac, 1.000 KM), Berislavu Juriču za knjigu "Naspavani psi laju" (najbolji prozni prvjenac, 1.000 KM) i Adnadinu Jašareviću za knjigu "Tamoiza" (najbolja knjiga za djecu, 2.000 KM).

Književnu fondaciju Fra Grgo Martić osnovala je 2006. godine Stanić grupa iz Kreševa s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te poboljšanja materijalnog položaja književnih stvaralaca.

Anto Stanić je kazao da je njihov motiv širiti kulturni vidokrug i truditi se da poneko zrnce kulture dođe do onih koji mare za nju.

"Sretan sam i presretan što smo kulturnom tržištu ponudili 20-ak naslova koje su odabrali vrhunski književnici BiH, a to su Dragan Marjanović, Almir Brka i Stevan Tontić. Također, istakao bih bitnu činjenicu da smo zainteresirali stotine mladih pisaca da pišu", izjavio je Stanić.