Dani Banjalučke dijaspore
0

Dodijeljene književne nagrade "Vezeni most"

FENA
Banjalučka pjesnikinja Enisa Osmančević - Ćurić i tuzlanski dječiji pjesnik Šimo Ešić dobitnici su novoustanovljene književne nagrade “Nasiha Kapidžić - Hadžić 'Vezeni most'” za autorski opus i domete u poeziji za djecu koja im je uručena u subotu na istoimenoj književnoj večeri u Banjoj Luci.

Taj tradicionalni kulturni događaj upriličen je u dvorištu kuće banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić - Hadžić u okviru manifestacije Šesti susret Banjalučana koji se do 17. jula održava u tom gradu.

Nagrađeni pjesnici Osmančević - Ćurić i Ešić dobili su povelju i keranje - ručni rad žena iz Gornjeg Šehera što su ga priredile članice Udruženja “Duga”. Izrazili su zadovoljstvo što su upravo oni prvi dobitnici nagrade koja nosi ime poznate banjalučke pjesnikinje i prisjetili se njenog stvaralaštva.

Na književnoj večeri nazvanoj “Vezeni most 2009.” nastupili su banjalučki pjesnici, pjesnici iz ostalih dijelova BiH poput Mirsada Bećirbašića, te gosti iz Srbije, direktor Zmajevih dečijih igara Dušan - Pop Đurđev i glumica i spisateljica Eva Ras.

U dvorištu kuće Nasihe Kapidžić - Hadžić sinoć je bila postavljena i izložba fotografija Banja Luka - Novi Sad “Zmajeve dečije igre”, a ispred kuće Slobodan Rašić priredio je izložbu razglednica Banje Luke.

Večeras će u Banskom dvoru u Banjoj Luci biti upriličena promocija književnih ostvarenja BZK “Preporod”, HKU ”Danica”, promocija edicije Banjalučki žubori - “Dajak nostalgije” čiji je urednik banjalučki književnik Ismet Bekrić, te drugih književnih djela.

Šesti susret Banjalučana bit će nastavljen ekonomskim forumom banjalučke dijaspore o temi “Razvojni projekti Grada Banja Luke i banjalučke regije” s akcentom na ulogu dijaspore kao potencijalnih investitora u cilju otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja uvjeta za ekonomski održiv povratak.

Organizator Susreta Banjalučana je Zajednica udruženja građana Banja Luke, a pokrovitelj je Grad Banja Luka.