Sarajevo
0

Dodijeljene godišnje nagrade UIK BiH

Sarajevo-x.com
U prostorijama Doma mladih – ARS AEVI održana je svečana ceremonija dodjele godišnje nagrade Udruženja izdavača i knjižara BIH.

Žiri u sastavu: prof. dr Hanifa Kapidžić Osmanagić (predsjednica), Veselin Gatalo, Bojan Hadžihalilović, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić je dodijelio nagrade iz sljedećih kategorija:

  1. Najbolji izdavački projekti u 2009. godini iz oblasti: – Najbolje književno djelo – Najbolje publicističko djelo – Najbolje historiografsko djelo – Najbolje naučno-stručno djelo
  2. Najbolji autor 2009. godine
  3. Grafičko oblikovanje 2009. godine
  4. Najbolji prevodilac/najbolji lektor 2009. godine
  5. Najbolji urednik 2009. godine
  6. Specijalne nagrade žirija

Nagrade su dobitnicima uručili pokrovitelj godišnje nagrade Udruženja izdavača i knjižara BiH Gradonačelnik grada Sarajeva prof. dr Alija Behmen, predsjednica žirija akademik prof. dr Hanifa Kapidžić Osmanagić i predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BIH Ibrahim Spahić.

U oblasti književnosti nagrađena je IK Zalihica, za Izabrana djela Stevana Tontića:

  1. Poezija
  2. Tvoje srce zeko
  3. Po nalozima poezije
  4. Jezik i neizrecivo

Za najbolje publicističko djelo nagrađen je Mediapress d.o.o. Sarajevo (suizdavač Buybook) za djelo Leksikon Sarajeva, autora Valerijana Žuje.

Nagrada za najbolje historiografsko djelo otišla je Sarajevo Publishingu za djelo Srednjovjekovni gradovi u BiH, dr Husrefa Redžića.

TKD Šahinpašić je nagrađen u oblasti Naučno-stručna literatura za izdavački projekt Biljke planina BIH autora Dubravke Šoljan, Edine Muratović, Sabahete Abadžić.

Najbolji autor u 2009. je Marina Trumić za djelo Cipele za Mona Lizu u izdanju IK Dobra knjiga.

Bakir Makarević je, u ovoj kategoriji, nagrađen za djela Goneti i obrati, Ogledalo, te Znakovi raspoznavanja u izdanju sarajevske Svjetlosti.

Filip Andronik je nagrađen za grafičko oblikovanje, za djelo Amnezija u izdanju TKD Šahinpašić. Istu nagradu dobila je Aleksandra Nina Knežević za seriju naslovnih stranica za Izdavačku kuću Buybook, kao i Ćazim Hadžimejlić za djelo Umjetnost Islamske kaligrafije u izdanju ITD Sedam d.o.o. Sarajevo.

Najbolji prevodioci su Bećir Džaka, posthumno za prevod djela Divan u izdanju Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“, te Munib Delalić za prevod djela Glad u izdanju Connectuma.

Najbolji urednik je Izedin Šikalo za ediciju Dobri Bošnjani u izdanju IP Dobra knjiga:

  • Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak
  • Riza-beg Kapetanović Ljubušak
  • Džemaludin Čaušević
  • Mustafa Ejubović
  • Sejfulah Proho
  • Milena Mrazović
  • Antun Knežević
  • Lazar Drljača
  • Šemsudin Sarajlić

Najbolji lektor je Tea Škarić, za lekturu Leksikona Sarajevo u izdanju Mediapress d.o.o./suizdavač Buybook.

Specijalna priznanja uručena su IP Svjetlost za 65 godina istraživačke djelatnosti i konstantnog istrajavanja u afirmaciji pisane riječi, Gordani Kuić za djela Bajka o Benjaminu Baruhu i Legenda o Luni Levi, u izdanju TKD Šahinpašić, te Synopsisu doo za knjigu „Krhotine smisla“ koja je inventivno predstavila cjelinu književne i umjetničke zaostavštine svestrano nadarenog Dragana Steneka čiji je mladi život tragično prekinut.