Kultura
0

Dodijeljena nagrada "Ivica Matić" za doprinos bh. filmu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Festivalskom trgu kod Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras je održana svečana dodjela nagrade “Ivica Matić” za 2012. godinu.

Nagradu za životni doprinos bh. kinematografiji dobila je Vera Mihić koja je uključena u filmsku produkciju više od trideset godina i koja radila je na desetinama filmova u produkciji kao glavni organizator i rukovodilac produkcije, a kasnije i kao konsultant produkcije.

Ostali nagrađeni za 2012. godinu su članovi autorskog tima filma "Djeca" - direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, kostimografkinja Sanja Džeba i scenografkinja Sanda Popovac.

Udruženje filmskih radnika BiH 2003. godine ponovo je uspostavilo nagradu koja se prije agresije 1992. godine dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu.

Nagrada se jednom godišnje dodjeljuje članu Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i nosi ime jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih filmskih autora - Ivice Matića.

Udruženje filmskih radnika BiH ovom prilikom je također promoviralo novi katralog BH. Film 2012./2013. godinu.

Ovom publikacijom predstavlja se i promovira bosanskohercegovačka godišnja filmska produkcija na svim bitnijim evropskim i svjetskim filmskim festivalima, saopćilo je Udruženje filmskih radnika BiH.

SFF