Kultura
0

"Dobro uštimani mrtvaci" otvorili 11. Sarajevo Film Festival

Sarajevo-x.com
Svjetskom premijerom bh. filma "Dobro uštimani mrtvaci" u Narodnom pozorištu Sarajevo, a potom i projekcijom u sarajevskoj Skenderiji sinoć je otvoren 11. Sarajevo Film Festival.

Ni kiša koja je, usprkos sunačnom danu, pala tačno pred otvaranje 11. Sarajevo Film Festivala nije uspjela pokvariti dobru atmosferu među posjetiocima najveće filmske smotre u regiji.

Projekcija filma "Dobro uštimani mrtvaci" koja se u okviru Heineken Open Air programa trebala prikazati u ljetnom kinu Metalac zbog kiše je premještena u sarajevsku Skenderiju, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Brojnoj publici u Skenderiji prvo se obratio Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, zahvalivši se sponzorima i svima onima koji su omogućili održavanje SFF-a. Nakon kratke uvodne riječi Purivatra je najavio projekciju još jednog bh. filma u režiji Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci".

Publika je nakon projekcije aplauzom nagradila glumačku ekipu "Dobro uštimanih mrtvaca" koja je izašla na binu. Nakon filma kratko su se zahvalili publici reditelj filma Benjamin Filipović te Haris Burina, jedan od glumaca.

Uloge u filmu tumače Lazar Ristovski, Miralem Zupčević, Boro Stjepanović, Žan Marolt, Tatjana Šojić, Lazar Ristovski, Tarik Filipović, Emir Hadžihafizbegović, Mirza Tanović, Haris Burina, Jasna Diklić, Nada Đurevska i Admir Glamočak.

Ovogodišnji festival ugostit će blizu hiljadu gostiju iz cijelog svijeta, a publika će moći da pogleda 170 filmova u 13 programa. SFF će ove godine dodijeliti i niz prestižnih nagrada, a najznačajnija od njih je "Srce Sarajeva" za najbolji film u takmičarskom programu.