Bosanka u Melbourneu
0

'Dobra kćerka', književni prvijenac Amre Pajalić

Sarajevo-x.com
Amra Pajalić, mlada i talentirana književnica iz Bosne i Hercegovine, nominirana je za ovogodišnju glavnu nagradu na takmičenju Melbourne Prize Trust for Literature 2009. Roman "The Good Daughter" njeno je prvo književno djelo. Knjiga govori o petnaestogodišnjoj Sabihi čiji su roditelji iz BiH i o njenom životu između dvije kulture i različitih pogleda na život.

Godišnje književno priznanje Melbourne Prize dodijeljuje se nadarenim pojedincima, koji doprinose kreativnom razvoju i obogaćuju javni i kulturni život u Melbourneu.

Amrina junakinja Sabiha rođena je u Australiji, nakon što su njeni roditelji pobjegli od rata u Bosni i Hercegovini. Ona vodi stalnu bitku sa mentalnim problemima svoje majke, njenim dečkom, a sa njima živi i dosadna tetka i djed, a povrh svega mora podnositi arogantnog rođaka Adnana.

Njena prijateljica Dina također je Bosanka, koja za razliku od nje, ponosno ističe svoje korijene. Njeni 'domaći' prijatelji ne ponašaju se uvijek prema njoj prijateljski. Djevojke je često maltretiraju, a ona ima veliki strah od susreta sa momcima. Samo želi da se uklopi i da čita knjige, a sanja da jednog dana postane bude pisac. Dvojica momaka, Brian i Jesse pomažu joj da preživi porodične svađe i probleme u društvenom životu. U nastavku, čitaoci imaju priliku da uživaju o njenim pričama o nevinosti, homoseksualnosti i dramama u tinejdžerskim prijateljstvima.

Roman "The Good Daughter" napisan je sa dosta senzibilnosti i humora, on se direktno konfrontira sa problemima o kulturnom identitetu u svakodnevnom životu tinejdžera. Amra Pajalić ima izvanredan osjećaj za dijalog i dramatične momente.

O Amrinom spisateljskom umijeću kritičari su između ostalog napisali:

"Izvanredna i živahna priča". (Rip It Up, 2005.)

"Snažna i dirljiva priča o raspadu porodice i boli, gubitku i užasu koji za sobom nosi rat" (Australia Book Rewiew, 2005.)

"Bosanski dnevnik Amre Pajalić remek djelo je slomljene elegije". ( Bulletin, 2004.)

Uspjehu Amre Pajalić možete i vi doprinijeti. Kliknite na ovaj link, a kad se otvori stranica s desne strane označite njeno ime, upišite e-mail adresu i vaš glas je uvažen.